30. jul 2020.30. jul 2020.

Osoka i njena manipulacija

Svedoci smo dobijanja osoke na gazdinstvima ali sa njom dolazi i do problema manipulisanja sa istom. Ovakav način dobijanja oraganskog đubriva je zasigurno potreba poznavati elementarne stvari kako je korisno primeniti na svojim njivama.
Prvo i osnovno moramo naglasiti da se ovakav način dobijanja organskog đubriva dobija u stacionornim prostorijama (ŠTALAMA) koje poseduju reštkastu osnovu i koja omogućuje prolazak stajnjaka kroz istu koja se ispira sa vodom. Sa njima odlazi i voda sa kojim se spira balega. Padom balege i mokraće isprane vodom padaju na osnovu, tečna faza prolazi kroz rešetkaste osnove i na kraju nagib koji je ispod rešetkaste osnove omogućuje da se kanališe u lagune za skupljanje osoke.
Ovakav tečni ekskrement je zapravo neupijajući od strane prostirke te se kao takav skuplja u osočnu jamu. Osoka sadrži prosečno hraniva:
– N 0,2-0,4 %
– K 0,4-0,5 %
– P 0,01 %
Osoka je oblik koji u sebi sadrži najviše kalijumovog i azotnog oblika, dok je u minimalnim koiličima sa fosforom. Azot se uglavnom nalazi u obliku ( karbamida, mokraćne kiseline i hipurne kiseline ).
Ovakav oblik eksploatisanja osoke ima veliku manu, to je da ima veliku šansu da se volatizira odnosno ispari. Način čuvanja ove loše osobine je da se površina osočne jame prekriju uljem kako bi se sprečilo isparavanje azotnih formi. Dakle, osoka je azotno-kalijumovo đubrivo i direktno su pristupačni biljkama u prvoj godini unošenja. Osoka deluje kao mineralno đubrivo pa se mora voditi računa o njenoj primeni jer nepravilno unošenje može izazvati opekotine preko lista kao i nekontrolisano unošenje azota može izazvati dizbalans u pojedinim fazama rasta koje produžavaju vegetativnu fazu pa usled najmanjih mehaničkih udara (vetra ) izaziva poleganje useva. Količine osoke koja se đubri po jednom hektaru iznose 10-20 t/ha.

Dipl.ing Darko Simić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa