30. jul 2020.30. jul 2020.
Jankov pisaći sto
Priča iz Muzeja

Jankov pisaći sto

Poštovani čitaoci u ovom izdanju vašeg i našeg lista donosimo vam vinjetu iz prošlosti Mačve, predmet stovren od drveta, ali satkan od atoma inspiracije najpoznatijeg pisca plodne ravnice, Janka Veselinovića.
Jedan od najznačajnijih pisaca srpskog realizma svakako je Janko Veselinović, pesnik i najbolji slikar rečima Mačve. Autor je romana „Hajduk Stanko“ objavljenog 1892. godine kao delo sa najvećim brojem izdanja u istoriji srpske književnosti. Veselinović je roman posvetio čuvenom naučniku Nikoli Tesli, potpisavši se kao „tvoj veliki poštovalac, Janko Veselinović“.
Od 1945. do 1990. pojavilo se više pedeset izdanja na teritoriji nekadašnje velike države, ali nažalost samo u nekoliko njih bila je i pomenuta posveta. Tek sredinom devedesetih godina prošlog veka u novijim izdanjima vraćena je kao sastavni deo dela.
Narodni muzej Šabac, uz druge predmete vezane za Janka Veselinovića, čuva i njegov pisaći sto na kome su nastala neka od njegovih najznačajnijih dela. Pomenuti predmet, svedoči o kulturnoj tradiciji grada, a pronašao je svoje mesto u stalnoj postavci Narodnog muzeja u Šapcu.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa