30. jul 2020.30. jul 2020.
VERUJEM U USPEH TIMA
DRAGAN ANIČIĆ, ŠEF STRUČNOG ŠTABA „MAČVE“

VERUJEM U USPEH TIMA

Specifična situacija, ali sam optimista. U pregovorima sa tri igrača koja bi bila velika pojačanja, potencijalno još dva ili tri igrača. Napustilo klub devet igrača. Bačka osetno pojačana, ali cilj je pobeda
Specifičan kraj sezone, drugačije pripreme, poseban početak novog, po mnogo čemu drugačijeg šampionata, elitnog ranga domaćeg fudbala. Nije slavno okončala MAČVA prethodnu, ali ubrzan početak naredne ima jednu prednost bar, da briše utiske iz one koja je nedavno završena. Razgovarali smo o svemu sa šefom, Draganom Aničićem.
Umesto putovanja, ekipa je bila samo u Šapcu. Baza priprema teren FK „Borac“. Zdravstvena situacija i ne baš dobre finansijske okolnosti su tako odredile.
-Počeli smo pripreme nedelju dana kasnije od planiranog, iz objektivnih razloga. Opet iz objektivnih okolnosti nismo putovali nigde, već smo radili u Šapcu. Ostali smo bez više igrača, važnih, ali uprkos svemu, iako još nismo zvanično potvrdili nekog novajliju, mislim da su realne šanse za tri fudbalera, na spisku ima još dva ili tri. Dovodimo isključivo pojačanja, ne želimo igrače koji su na nivou ili ispod nivoa trenutnih, već samo kvalitetnije. Sa nama treniraju golman Nikola Perić, dete kluba, levi bek, poznat svima Radoš Protić i Dabić iz Grafičara. Svi su dodatni kvalitet, nadam se da će uskoro biti potvrđeni. Uz njih želimo još dva ili tri, ukoliko mogućnosti dozvole. Ako se to dogodi, onda smo stvarno uradili dobar posao.
Odigrana su dva pripremna meča, protiv drugoligaša, Sloge i Grafičara i ostvarene su dve pobede, 2:1 i 1:0. Šta su one pokazale?
-Zadovoljan sam, pre svega pristupom igrača, da se žargonski izrazim, odigrali smo muški. Nije važan toliko rezultat, koliko druge pojedinosti na koje sam obraćao pažnju, postavku, kretanje i drugo. Nije sve bilo idealno, naravno, pokazali su se problemi, posebno u napadu, napravili smo mnogo dobrih šansi, a malo ih iskoristili.
Ostaje taj problem efikasnosti koji je tištio ekipu i tokom prethodne sezone.
-Da, ali moramo biti realni, uvažiti okolnosti u kojim smo i biti strpljivi. Na primer Miloš Zukanović ima internacionalno iskustvo, ali je dugo bio bez fudbala, vraćamo ga u formu. Šušnjar je veći deo sezone bio povređen i nije realno da odmah bude efikasan. Protić i Dabić, uz golmana Perića su pozicije u defanzivi. Čini se da bi mnogo izmena moglo biti i u tom delu tima.
-Otišao nam je golman Živković i Perić je izbor na toj poziciji. Otišli su Marić, Jovanović, Jevtić, Tošić, te je odbrana pretrpela izmene i potrebna su pojačanja. Dukić ima problema sa povredom i trenutno imamo četiri defanzivca. Zato nisam želeo više pripremnih utakmica, jer često se kida gde je najtanje. Nadam se da će biti i on spreman za subotu.
U globalu pred Mačvom je težak zadatak. Ako ne bude izmena, najverovatnije će šest ekipa u niži rang naredne sezone.
-Borićemo se, ne kažem tek onako, borićemo se i ja sam optimista, zaista jesam. Nikada do sada nisam ispao iz lige. Cilj je opstanak i ako bude šest ekipa ispadalo. Mislim da ćemo biti konkurentni velikom broju timova. Nije laka situacija, ali i dalje sam uveren da imamo šta da pokažemo u narednoj sezoni. Uveren sam da ne bi ispali ni prethodne sezone, počeli smo godinu pobedom protiv Rada, igrali nerešeno u Surdulici, Novom Sadu, TSC nas je pobedio posle sudijskih grešaka, nije nas nadigrao. Poraženi smo od Zvezde i u Nišu. Korona je sve zaustavila. Poslednja četiri kola sam isprobao promenu stila igre, želeo sam da vidim možemo li igrati ofanzivnije, ali rezultati su pokazali da ne možemo.
OFK Bačka je, s jedne strane dobar protivnik za početak (subota, 19:30), ali opet, angažovali su mnogo novih igrača. Iskusne Stojanovića i Krčmarevića iz Indije, potom Zdravkovića, Mijatovića, Paradjinu, Lazovića.
-Kažu da im nije cilj samo opstanak, već sredina tabele. Pratio sam ih, ali ne sumnjam da možemo da im pariramo i cilj je da mi nametnemo igru i na kraju pobedimo. Prvo kolo je specifično, motiv je specifičan, ali niko ne sme da bude motivisaniji od nas. Sigurno da i oni dolaze sa željom da dobro počnu sezonu, ali isto želimo i mi.

Želeo sam da ostanem
-Imao sam ponudu da preuzmem drugi klub, znam da mi rukovodstvo ne bi pravilo problem oko toga, ali sam želeo da ostanem, baš zato što nije lako. Osećam i dug prema ljudima u klubu, od prvog dana sam fantastično prihvaćen od svih, ne samo uprave, zaposlenih i igrača, već i od publike. Imao sam dobru saradnju sa novinarima, svi su učinili da se osećam divno u Šapcu i sva bi moja priča pala u vodu da sam, uz sve to, otišao jer je teže nego pred početak prethodnih sezona. Ako nešto znači, želim da svojim primerom pokažem da treba ostati i boriti se i kada je teško – ističe trener Aničić.


Sastavi
U dva pripremna meča Mačva je nastupala u sledećim sastavima. Protiv Sloge: Gordić (Perić), Pejović, Mijailović, Ristivojević, Dukić (Tripković), Ivić (Milinković), Adamović (Knežević), Božić (Obrovac), Dabić, Zukanović (Šušnjar, Belić), Marković (Obrenović, Mijailović); protiv Grafičara: Gordić (Perić), Pejović, Mijailović, Ristivojević, Dukić, Ivić (Tripković), Adamović (Milinković), Božić (Obrovac), Dabić (Obrenović), Zukanović (Šušnjar) i Marković (Knežević).


D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa