Info

6. avgust 2020.6. avg 2020.
Uz obalu Save niče deponija?
JOŠ JEDAN DOKAZA NAŠE NEODGOVORNOSTI PREMA PRIRODI

Uz obalu Save niče deponija?

Deluje da polako ali sigurno na obali Sava niče divlja deponija i direktno uz put koji vodi do ka vikend naselju. Za sada još nema mnogo đubreta, sem šuta, ali ne mora da znači da se neće pojaviti. Vide se tragovi rada ozbiljne mašine, pa se jednom od prolaznika učinilo da će na tom mestu uskoro da krene izgradnja neke vikendice
Grad Šabac ima tu sreću da ima reku i to pravu, veliku reku Sava. Za razliku od mnogih gradova koji imaju reke, Šapčani svoju reku vole, trude se da je čuvaju, uživaju u njoj, čak imamo i pogon za prečišćavanje otpadnih voda tako da u našu reku ne izlivamo fekalije o ostalo đubre, već čistu prerađenu vodu. Sava je, sa druge strane, sve nas naučila da je poštujemo.
Problem je što uvek postoje ljudi koji ne mare za reku, ne mare ni za druge ljude, ne mare ni za koga i ni za šta. Tako se desi i da Sava bude na udaru neodgovornih ljudi. Neposredno podno starog mosta neko je uzurpirao obalu sa šabačke strane sa još nejasnim motivima. Na prvi pogled deluje da polako ali sigurno na obali Sava niče divlja deponija i direktno uz put koji vodi do ka vikend naselju. Za sada još nema mnogo đubreta, sem šuta, ali ne mora da znači da se neće pojaviti. Vide se tragovi rada ozbiljne mašine, pa se jednom od prolaznika učinilo da će na tom mestu uskoro da krene izgradnja neke vikendice.
Šta god da jeste, nadležne službe bi trebalo da preduzmu mere iz svoje nadležnosti.
U Srbiji trenutno postoji 17 ribarskih područja koja na upravljanje dobijaju javna preduzeća ili privatne firme specijalizovane za tu delatnost. Kada je reč o području koje nas zanima, posao na tenderu je dobilo preduzeće Cassini fishing iz Arilja. Njihov posao je, uglavnom, da vode računa o reci, a tu spada i kontrola ribolova. U kontaktu sa tom firmom dobili smo informaciju da oni nemaju nikakvu nadležnost po pitanju nicanja divlje deponije ili izgradnje vikendica.
- Kada je reč o divljoj deponiji, to bi moralo da se vidi sa Javno-komunalnim preduzećem, ali ako je reč o izgradnji vikendice na divlje, onda bi morala da reaguje građevinska inspekcija. Mi, na žalost, nemamo nadležnosti po tom pitanju, ali svakako ćemo obratiti pažnju na ovaj problem o kojem ste nas informisali i pokušaćemo i sa svoje strane da alarmiramo nadležne organe - rečeno nam je u firmi Cassini fishing.
Pošto je, za sada, „namena“ onoga što smo imali prilike da vidimo, nejasna, još ne znamo kome da se obratimo po ovom pitanju. Više nego dobro, bilo bi da obala Sava ne postane mesto za odlaganje smeća. Toliko valjda možemo da budemo odgovorni prema sebi i prirodi.

Zarada od dozvola
Najveći deo sistema čuvanja i upravljanja vodama se finansira od prodatih dozvola ribolovcima. Prema informacijama sa terena, ribarenje na crno je u dobroj meri suzbijeno zahvaljujući kontroli. Kada je reč o sredstvima koja stoje na raspolaganju, zahvaljujući izdavanju dozvola, za na primer 3.000 prodatih dozvola, firma koja upravlja područjem može da dobije 18 miliona dinara, od čega se oduzima PDV i 10 odsto koliko ode na razne takse.
N. K.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa