6. avgust 2020.6. avg 2020.
KRIVINA U OGLEDALU

- Kako se zovete? - Drugi put

Dragi sugrađani, srećan nam novi parlament. Tri dana pre roka, Srbija je dobila novu Skupštinu. Na osnovu izbora koji su održani 21. juna, građani su izabrali 250 poslanika, od čega samo listi Prvorođenog pripada 188.
A, kakav nas parlament očekuje mogli smo da vidimo i na toj konstitutivnoj sednice. Za nijansu manje interesantan od rijaliti programa. I to ne samo zbog činjenice da će u parlamentu da bitišu dva bivša člana Pinkove Farme - Marjan Rističević, i novinar Aleksandar Jovanović. U Skupštinu Srbije je ušla i čuvena Koka, odnosno Jelica Sretenović, glumica koja je ostala upamćena po pomenutoj ulozi u seriji Bolji život. Šta tek reći za Lava Pajkića, voditelja Kontravizije na Pinku, koji je jednom prilikom, na postavljeno mu pitanje - rijaliti ili parlament, odgovorio da je to isto. Narodna poslanica i ovoga puta biće operska diva Jadranka Jovanović. Kako ne spomenuti najveseliju srpsku udovicu Milenu Ivanović, nevenčanu suprugu ubijenog Olivera Ivanovića. Milena će tako naredne četiri godine da deli poslaničku klupu upravo sa onima koji su protiv njenog čoveka govorili najgore optužbe i najmonstruoznije napade. Muški deo publike je posebno zaintrigirala jedna „tigrica“ i plavuša u uskoj pripijenoj crvenoj haljini sa rajflešusom duž celih leđa i zadnjice.
I ne samo oni. Janko Langura je klupu sa rezervnim igračima gde je bio prikovan godinama kao prosečan golman, zamenio za poslaničku klupu. Bio je, kažu, i član FK Mačva. Šta tek reći za svu onu maminu i tatinu decu, njihovu decu kako im je i glasila lista, koji su se dokopali poslaničkog staža. Isplivavaju polako jedan po jedan. Najmlađi član parlament je sin savetnice Prvorođenog, inače masera i studenta prestižnog Megatrend univerziteta. Njih nekoliko je pokušala naša koleginica Jasmina Dobrilović da pita za komentar i utiske sa konstitutivne sednice. Na njeno pitanje - Kako se zovete, odgovorili su - Drugi put. Ko zna, naprednjaci su to, možda im je to puno ime i prezime.
Meni je veoma drago što sam u parlamentu video i poznato šabačko lice dr Bobana Birmančevića. Sada sam više nego miran, jer me je ubijala neizvesnost da li će imati ikoga da u toj Skupštini brani lik i delo Prvorođenog iz Šapca, kada već u agendi narodnih poslanika nije da se bore za svoje birače iz lokala.
Moj prvi utisak sa konstitutivne sednice jeste da ovaj saziv jednostavno neće izgurati ceo mandat. Spreman sam i prase da založim za ovu tvrdnju. Ne postoji taj politički kvalitet i intelekt koji mora da poseduje svaki parlament. Po prvi put od uvođenja višestranačkog života u Srbiji, mi imamo jednostranački parlament, izuzev ako ne računamo nekoliko albanskih i bošnjačkih poslanika. Parlament u kojem svi žele da budu deo Vlade, a niko opozicija, teško da ima budućnost.
Slobodan sam da kažem da je najveći uspeh bojkota, ne to što je izlaznost manje od 50 odsto. Bog te pita koliko su pokrali da bi napumpali izlaznost. Ne, nije to merodavno. Najveći uspeh bojkot su rezultati izbora. I to je vidljivo posle konstitutivne sednice. Da Prvorođeni nije smanjio cenzus sa pet na tri odsto, ni jadan SPAS Aleksandra Šapića ne bi ušao u parlament, a i ovako što je ušao ne znači ništa, jer politika nezameranja koju vodi teško da će doneti rezultat i njemu i nama. Prvorođeni ima toliku većinu da bez ijednog glasa protiv može da izglasa da je zemlja ravna ploča, da preimenuje ne ulice, već dane i mesece, da se proglasi za doživotnog vladara, da uhapsi svakoga ko ne misli kao njegovi statisti u Skupštini, odnosno kao on.
Šta je nama, koji smo sticaj takvih okolnosti i nepostojanja prave i jake opozicije došli u situaciju da nemamo svoje predstavnike u parlamentu. Ne znam, nisam političar, ali verujem da moraju dobro da se zasuku rukavi i nogavice i da se prepešači cela Srbija. Ludilo koje vlada Srbijom biće sve gore i protiv toga se mora boriti. I da se razumemo, više ne vredi pričati o tome i trošiti reči na Prvorođenog, šta i kako radi, to vide svi i tek će videti. Teška vremena su pred nama. Treba govoriti o tome šta ćemo posle njega.
Toga je narod željan. Takva mu nada i vera treba. Potrošene su mnoge reči i sada treba misliti hladne glave i ne dozvoliti da se ugasi vatra u srcu.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa