18. avgust 2011.18. avg 2011.
ZAVRŠENO 43 HAJDUČKO VEČE, KRAJ DRINE U CRNOJ BARI

SABLjA ZA SVETSKI REKORD

Miloš Pelić iz Salaša Crnobarskog, skokom preko panja iz mesta od metar i 44 santimetra, postavio hajdučki i svetski rekord. Predsednik opštine Bogatić Slobodan Savić mu uručio sablju. Hajdučki višeboj od osmorice takmičara, petorica napustila, nezadovoljni organizacijom i suđenjem. Venčanje Ivke i Gorana Davidovića u “Mačvanskoj svadbi“. “Đido“, Mira i Megamiks bend oduševili brojnu publiku. Saobraćajni kolaps
Parada fijakera, čeza i veselih svatova, ovoga puta krenula je iz Etno sela Konak u Mačvanskom Metkoviću. Prošli su delom ovog sela i susednog Belotića, a u centru Bogatića na oduševljenje radoznalih gledalaca odigrali svadbeno kolo. Na ulasku u Sovljak, “savladali“ su hajdučku busiju. U Etno parku u Sovljaku obavljeno je izvođenje mlade iz roditeljskog doma i svadbeni običaji.
- Specijalno dolazimo iz Beograda, a posedujem i vikendicu u Klenju, kaže domaćica Zorka Krstić.
Milica Radonjić iz Sovljaka kaže da je svatovi podsećaju na mladost, a s tim je htela da upozna i unuku Katarinu, koju je držala na ramenima.
Vukica Jelić iz Šapca sa društvom, redovno dolazi u Etno park u Sovljaku u želji da doživi davno zaboravljeno vreme o čemu je čitala u Jankovom romanu “Hajduk Stanko“. U svadbenoj povorci izdvaja se tropreg Vlade Radovanovića iz Bogatića, osvajača više priznanja na sličnim manifestacijama.
Ostatak svadbenih običaja realizovan je na Basinom šibu, nedaleko od Drine u Crnoj Bari.
Ovde je održano i tradicionalno takmičenje mladića za izbor harambaše uz dosta peripetija, jednog prekida i napuštanja petorice od osam učesnika, nezadovoljnih organizacijom i suđenjem.
- Ovo je bruka organizatora. Teško da ću se odlučiti da ponovo učestvujem. Publika je ulazeći na binu ometala takmičare i polivala ih pićem. Izgleda da je sve unapred dogovoreno, poručio je Stanko Jerotić iz Dublja, višestruki osvajač titule vojvoda i pobednik mnogih sličnih takmičenja širom Srbije, koji je na ovom hajdučkom višeboju saznao da je dobio ćerku.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa