6. avgust 2020.6. avg 2020.
Glasnik bogova
Priča iz Muzeja

Glasnik bogova

U poretku starog veka drevna božanstva uživala su posebno mesto u svakodnevnim, i svečanim trenucima postojanja običnog čoveka. Svojim moćima besmrtni „krojili“ su sudbinu onih satkanih od kvarljivih čestica materije univerzuma. U savršenoj postavci panteona nalazio se zlatni, mladoliki glasnik bogova, Merkur
U rimskoj mitologiji, bog Merkur (pnadan u Grčkoj Hermes) bio je pokrovitelj trgovine i profita. Smatran je i zaštitnikom zanata, umetnosti, magije i astrologije. Rimljani su verovali da je vodič duša u domenu mrtvih. Njegova majka je bila boginja Maja, a otac vrhovno božanstvo Jupiter, odnosno Zevs. Kad je otkrivena živa, u čast Merkura je nova supstanca imenovana, kao i jedna od planeta Sunčevog sistema, najbliža užarenoj zvezdi. Statueta boga glasnika deo je stalne postavke Narodnog muzeja u Šapcu i datira iz perioda od I do III veka.

-Merkur je predstavljen je kao nag mlad čovek u stojećem stavu, sa težinom tela na desnoj nozi. Leva noga je blago savijena i samo vrhovima prstiju dodiruje podlogu. U desnoj ruci, blago savijenoj, drži marsupium (kožna kesa sa novcem), atribut boga zaštitnika trgovaca. Levom rukom pridržava hlamidu koja se sa levog ramena spušta u bogatim naborima ka kolenima. Glava je blago nagnuta i predstavlja mladu osobu, bez ijedne bore. Na glavi je petasos (šešir sa krilcima) ispod koga se vidi gusta kovrdžava kosa. Statueta je vrlo kvalitetan rad od punolivene bronze, sa dobro izvedenom muskulaturom prednje i leđne strane. Lice je brižljivo izvedeno, usta mala, lepo oblikovana, oči duboko usađene, bademastog oblika, a obrve blago naglašene.

Statueta je delo vrlo veštog umetnika i pretpostavlja se da je importovana na naše područje. Merkur iz Grušića svojim umetničkim izrazom smatra se boljim ostvarenjem rimske bronzane plastike. Pokazuje izvesnu sličnost sa vladarskim portretima cara Oktavijana Avgusta (63 p.n.e. – 14) i njegovih direktnih prestolonaslednika, te verovatno predstavlja nekog vladara iz julijevsko–klaudijevske dinastije – opis je statuete Merkura iz postavke šabačke ustanove kulture.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa