13. avgust 2020.13. avg 2020.
Važno je da se život  u gradu odvija neometano
MILAN VASIĆ, NAČELNIK GRADSKE UPRAVE

Važno je da se život u gradu odvija neometano

Dve stvari obeležavaju trenutak u kom živimo. Jedna je činjenica da izbori u Šapcu nisu završeni, druga je koronavirus. Gradska uprava i institucije moraju da funkcionišu na najbolji mogući način kako bi se život odvijao neometano, u što je moguće većoj meri. Trudimo da tako bude - ističe Vasić
Gradska uprava čini sve što je u njenoj moći i nadležnosti da se život u gradu odvija neometano u što je moguće većoj meri u ova teška vremena, kaže za Glas Podrinja Milan Vasić, načelnik Gradske uprave.
Prema njegovim rečima, dve su važne stvari kada je funkcionisanje grada u pitanju.
- Dve stvari obeležavaju trenutak u kom živimo. Jedna je činjenica da izbori u Šapcu nisu završeni, druga je koronavirus. Gradska uprava i institucije moraju da funkcionišu na najbolji mogući način kako bi se život odvijao neometano, u što je moguće većoj meri. Trudimo da tako bude - ističe Vasić.
On dodaje da je najvažnija, ipak, borba za zdravlje ljudi.
- Da bismo mogli da preduzmemo sve neophodne mere u borbi sa koronavirusom, 3. jula smo proglasili vanrednu situaciju. Nešto ranije, 27. juna Gradski štab za vanredne situacije doneo je zaključak kojim smo naložili sprovođenje i kontrolu sprovođenja svih mera i preporuka republičkog Kriznog štaba, a na osnovu obaveštenja koje nam je samo dan ranije uputio Zavod za javno zdravlje grada Šapca - napominje načelnik Gradske uprave.
Vasić na taj način demantuje napade lokalnih funkcionera Srpske napredne stranke da gradska vlast nije na vreme preduzela potrebne mere, kao i da je zakasnila sa uvođenjem vanredne situacije deset dana.
- To su besmislene optužbe, naročito ako imamo u vidu činjenice. Sve mere koje je proglasio republički krizni štab mi smo sprovodili, što se vidi iz dokumenata. Predstavnici svih institucija u gradu, privrede, pa u krajnoj meri i sami građani, znaju da li smo ih, kada i na koji način obavestili o obavezi sprovođenja mera i preporuka republičkog kriznog štaba. Kada je reč o vanrednoj situaciji, podsećam da predstavnici Zavoda nisu prisustvovali sednici Štaba za vanredne situacije kada se razmatralo uvođenje iste, mada su bili upoznati sa dnevnim redom te sednice. Rekoše da su imali druga posla tog dana. Direktor bolnice je na toj sednici bio uzdržan po pitanju uvođenja vanredne situacije, a odbornici SNS nisu glasali za uvođenje vanredne situacije na sednici gradske Skupštine koja je potom održana. Optuživali su nas tada da smo izmislili vanrednu situaciju i epidemiju koronavirusa u našem gradu. Sada kažu da je vanrednu situaciju trebalo uvesti ranije. Sve navedeno dosta govori o njima i njihovim napadima - naglašava Vasić.
Kada je reč o merama koje je su sprovedene, kao jednu od najvažniji stvari, Vasić navodi da je Grad uspeo da obezbedi PCR testove kada ih nigde nije bilo.
- Nastavili smo sa svakodnevnom dezinfekcijom grada. Postavili smo na 11 punktova kanistere sa dezinfekcionim sredstvom. Sve gradske službe su angažovane i na dodatnim aktivnostima kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi. Na dnevnom nivou se obavljaju poslovi nadzora, što je veoma važno u vreme epidemije. Za jedan dan smo obavili sve što je bilo potrebno kako bi se omogućio početak rada privremene Kovid bolnica u sali Ekonomske škole, kada nam se premijerka obratila - nastavlja Vasić.
Ono što posebno naglašava načelnik Gradske uprave jeste da se u celoj situaciji posebno vodilo računa o tome da privredni život ne bude zaustavljen.
- Naročito smo se angažovali da pomognemo onima koji su pretrpeli najviše gubitaka u vreme epidemije koronavirusa. Prvi smo u Srbiji oslobodili ugostitelje od obaveze plaćanja zakupa letnjih bašti i dozvolili im da bašte prošire kako bi se mogli pridržavati propisanih mera. Naši ugostitelji su prvi u Srbiji dobili vizire za zaposlene i apelujemo da ih koriste - zaključio je Vasić.
Svakako da je najvažnije da se situacija sa koronavirusom u Šapcu smiruje i to je vest koju posebno ističe naš sagovornik. Svima je cilj, kako kaže, da što pre prođe epidemija i da se vratimo normalnim životima.

Biće dana za politiku
Sedam dana po ukidanju vanredne situacije u Šapcu trebalo bi da budu ponovljeni izbori na 27 biračkih mesta. Na naše pitanje o izborima, Vasić odgovara da se u ovom trenutku o izborima ne razmišlja, jer je u toku borba za zdravlje ljudi i protiv koronavirusa.
- Biće vremena za politiku. Sada je najvažnije da se izborimo sa epidemijom - poručuje Vasić.


Ograničen broj stranaka u zgradi Gradske uprave
Kada je reč o funkcionisanju Gradske uprave, Vasić napominje da su i u tom segmentu preduzete sve mere zaštite.
- Na ulasku u zgradu Uprave postavljen je dezinfekcioni tunel. Nemoguće je ući bez maske, a svakome se na ulazu meri temperatura. Ograničen je broj stranaka koje ulaze u zgradu. Pozivali smo i pozivam i ovom prilikom sugrađane, da sve što mogu obave telefonskim ili elektronskim putem. Činili smo i činimo sve kako bi građani mogli da završe svoje obaveze, a da smanjimo rizik po zdravlje kako građana tako i zaposlenih u Upravi - kaže Vasić.


N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa