13. avgust 2020.13. avg 2020.
Blagi porast broja obolelih
Redovna konferencija za medije o
epidemiološkoj situaciji u gradu

Blagi porast broja obolelih

Proteklog utorka na teritoriji grada Šapca zabeleženo je još 11 slučajeva pozitivnih na infekciju kovid 19. U OB Šabac nalazi se 133 pacijenta. Dva lica se nalaze na respiratoru. Zabeležen je još jedan smrtni slučaj
-U ponedeljak se u Kovid 19 ambulantu javilo 158 pacijenata. 34 lica su se javila sa simptomima sumnjivim na virus Kovid 19 dok su ostali bili kontrolni pregledi. Juče je odrađeno je 97 PSR testova i 16 seroloških testova – kaže direktorka Doma zdravlja doktorka Jasmina Stanković i dodaje da su uzorci za retestiranje od prethodnih dana poslati u Nacionalnu referentnu laboratoriju i da se očekuju rezultati.
Kako kaže komandant Štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović ovo je iznenađujući broj novoobolelih.
-U ritmu u koji smo ušli u poslednjih sedam dana i kojim se smanjivao broj novoobolelih, bilo je za očekivati da za naredne dve do tri sedmice dođemo na nivo u kome, u dogovoru sa Kriznim štabom Vlade RS, možemo razgovarati o narednim koracima. Međutim, u utorak smo imali 11 pozitivnih, što je potpuno iznenađujući broj za sve nas – istakao je Zelenović.
Komandant gradskog štaba navodi da ne može da se zabrani ljudima da idu na bazene u okolne opštine u kojima je takođe uvedena vanredna situacija. Kako on kaže, ima utisak da će se ovaj broj obolelih povećati, a to je zabrinjavajuće.
-Apelovao sam na Krizni štab kao i na ZZJZ da se na teritoriji njihove nadležnosti, a to je Mačvanski okrug primenjuju iste mere koje se primenjuju i u gradu Šapcu a to znači da ne rade bazeni. U uredbi Kriznog štaba Vlade Republike Srbije piše da na teritorijama lokalnih samouprava gde je proglašena vanredna situacija ne rade bazeni.
Istakao je da se o ukidanju vanredne situacije može razgovarati tek onda kada ne bude bilo novoobolelih.
U protekla 24 sata na teritoriji našeg grada kontrolisano je 261 lice u samoizolaciji a od toga sedam nenajavljenih odlazaka na adresu. Načelnik Gradske uprave Milan Vasić dodaje nije bilo osnova za pokretanje krivičnih postupaka.
-Na društvenim mrežama i konferencijama za štampu poverenika Srpske napredne stranke ponovo se otvorilo pitanje da li je gradski Štab na vreme uveo i doneo odluku o uvođenju vanredne situacije u gradu Šacu. Čini mi se da smo negde razrešili dilemu da li smo postupali po dopisama ZZJZ i kakve su se mere primenjivale u gradu. Ono što ja želim da poručim i kažem sa ovog mesta je nakon dopisa ZZJZ od 26. juna gde nas upozoravaju na povećanje broja pozitivnih i predlažu mere koje je neophodno uvesti mi smo već 27. juna doneli zaključak i ugradili sve te mere u svoj obavezujući zaključak i naložili kontrolu tih mera – rekao je Vasić i dodao da je na sednici gradske skupštine na kojoj se razmatralo uvođenje vanrednog stanja direktor OB, kao predstavnik SNS bio uzdržan.
-Sada nas optužuju da nismo na vreme proglasili vanrednu situaciju a nisu glasali za tu odluku. Mislim da ove cifre i poslednje vreme govore da smo doneli dobru odluku i da smo primenili dobre mere.

Ž.P.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa