18. avgust 2011.18. avg 2011.
GALERIJA KULTURNOG CENTRA ŠABAC

IZ VELIKOG U MALI PARIZ

Prošle srede, 10. avgusta, otvorena je izložba slika Filipa Mirazovića, akademskog slikara iz Šapca, koji živi i radi u Parizu. Do sada je imao nekoliko samostalnih i kolektivnih izložbi u inostranstvu, a bavi se i dekoraterstvom
Iver ne pada daleko od klade, kaže naš narod, a to potvrđuje i Filip Mirazović, akademski slikar, rođen 18. novembra 1977. godine u Šapcu. U svet slikarstva ušao je još u svojoj osmoj godini dok je sa detinjom radoznalošću istraživao atelje svoga oca Radovana Mirazovića, slikara, člana ULUS-a, teoretičara umetnosti, a tada kustosa i upravnika Narodnog muzeja u Šapcu. Njegova radoznalost, potpomognuta očevim zalaganjem, proširila se i na ateljee gotovo svih značajnijih šabačkih i srpskih likovnih umetnika, od akademika Miće Popovića do rodonačelnika mačvanske naive i fantastike Milića od Mačve. Od 1986. zajedno sa roditeljima posetio je brojne izložbe savremene i moderene umetnosti širom Srbije ali i u gradovima bivše Jugoslavije i na taj način polako otkrivao radikalnu likovnu praksu Raše Todosijevića, Marine Abramović, Irnjin-a, Slobodana Peladića i drugih.
U februaru 1992. godine usledio je odlazak iz malog Pariza, tj. Šapca, u veliki Pariz, gde se konačno susreće sa originalnim delima najvećih majstora slikarstva u Luvru i Oriseju, kao i u departmanu Luvra, u Muzeju mornarice, na pariskom Trokaderu, gde njegov otac radi kao kopista starih majstora. Pet godina kasnije upisuje se na Akademiju likovnih umetnosti u Parizu, poznati „Bozar“, u klasi profesora Vladimira Veličkovića, našeg poznatog akademskog slikara. Studije, kao i dodatnu specijalizaciju u kabinetu Kristijana Boltanskog, Filip Mirazović je završio sa najvišim ocenama i preporukama.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa