13. avgust 2020.13. avg 2020.
Sedmoro dece živi u teškoj nemaštini
APEL ZA POMOĆ MIJAILOVIĆIMA IZ ŠEVARICA

Sedmoro dece živi u teškoj nemaštini

“Volela bih kada bi mogla da nam se uradi kuća. Na sreću, oni su dobra deca. Nisu zahtevni i ne traže mnogo”, kaže Nena Mijailović, majka sedmoro dece
Devetočlana porodica Mijailović iz Ševarica u 21. veku živi životom nedostojnog svakog ljudskog bića. Nena i Milorad sa sedmoro dece dele tri sobe.
Jelena, Nikola, Nikolina, Valentina, Marija, Milena i Stefan, nemaju praktično ništa od onoga čime se njihovi vršnjaci mogu pohvaliti.
Tinejdžeri ne nose markiranu garderobu ni skupe patike, najmlađi nemaju igračke. Nedostaje im kompjuter... Stefan će u septembru krenuti u školu. Nikola tada puni 18 godina. Dele sobu. Nikolina se izborila za svoju i sa ponosom je pokazuje. Sem roze zidova ničeg drugog po čemu bi se prepoznalo da tu boravi jedna šesnaestogodišnjakinja. Samo krevet sa iscepanim prekrivačem i polica sa obućom i garderobom. Umesto vrata – zavesa. Ipak, srećna je što ima svoj kutak. Svi ostali spavaju u jednoj prostoriji koja služi kao spavaća i dnevna soba, trpezarija i kuhinja. Kada i vc šolja postavljene u kupatilu koje nema vodu.
Pored svega što im nedostaje Nena kaže da im je najpotrebnije da se kuća sredi.
-Volela bih kada bi mogla da nam se uradi kuća. Da neko priključi vodu u kupatilu. Grubi radovi su urađeni, ali voda još nije uvedena. Takođe, da se okreči i malo da se sredi.
Žive od dva dečja dodatka. Socijalna pomoć im je ukinuta. Nena ne ume da objasni zašto.
-Borimo se. Idemo da radimo kada nas neko pozove, ali od kako se pojavila korona i to je sve ređe. Gajimo piliće. Na sreću, oni su dobra deca. Nisu zahtevni i ne traže mnogo, kaže Nena.
Najveća sreća joj je što su svi zdravi. Dvanaestogodišnja Marija je ranije bolovala od epilepsije, ali sada je dobro i više nema problema. Ipak, znatno je sitnija od dve godine mlađe Milene.
Nikolina i Valentina se školuju za frizerke. Nikolini je želja da nauči engleski jezik, pa da može da ode u inostranstvo.
Očigledno je da je najmlađi Stefan mezimac porodice. Nena priznaje da ga nisu planirali, ali da im je doneo ogromnu radost.
-Bog nam ga je dao. Rodio se na Đurđevdan. Nikola je isto rođen na praznik, na Krstovdan.
Iako porodica živi više nego skromno, deci rado dolaze drugovi.
Mijailovićima trenutno pomaže Pokret “Tri plus”, koje podržava porodice sa troje i više dece.
-Hrabrost je u ovo vreme imati i dvoje dece, a ne sedmoro. Upravo od porodica sa troje i više dece zavisi budućnost Srbije. Porodicu Mijailović pomažemo već duže vreme, ali u granicama svojih mogućnosti. Nabavljali smo deci sve što je potrebno za školu, od pribora, preko garderobe i obuće. Donosili smo im pakete sa hranom i kućne hemijom. Ipak, sve to je trenutna pomoć da se prebrode teški trenuci. Porodici treba trajno rešenje. Neophodno im je obezbediti pristojan prostor za život. Zato apelujemo na sve koji su u mogućnosti da doniraju nešto od materijala ili ako umeju da obavljaju neke od radova, da se obrate ili direktno porodici ili Pokretu “Tri plus”, rekao je u ime Pokreta “Tri plus” Božidar Katić, za kog Nena kaže da joj je desna ruka.
Pored gotovo opipljivog siromaštva koje se oseti kada se uđe u dvorište Mijailovića u Ševaricama, drugi najjači utisak je dečja sreća i zadovoljstvo onim malo što imaju. Dokaz da za sreću nije presudan materijalni faktor.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa