18. avgust 2011.18. avg 2011.
OBELEŽENA 205. GODIŠNjICA OD BOJA NA MIŠARU

SA MIŠARA U NEZABORAV

Od 12. do 14. avgusta sportskim i kulturno-umetničkim programom obeležena jedna od najznačajnijih pobeda srpskih ustanika nad mnogobrojnim snagama Otomanskog carstva. Centralnoj svečanosti prošle subote prisustvovao Negovan Stanković, državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike, a u ime grada Šapca obratio se Slobodan Mirković, predsednik Gradske skupštine. Vence položili i predstavnici Ministarstva odbrane Republike Srbije pukovnik Milutin Matović i Šabačkog garnizona poru
„Niti ide, niti će ti doći. Nit“™ se nadaj, niti ga pogledaj! Rani sina, pak šalji na vojsku ““ Srbija se umiriti ne može“, odjekuju generacijama unazad stihovi Filipa Višnjića pričajući priču o jednoj od najvećih pobeda ustanika predvođenih voždom Karađorđem nad mnogobrojnim snagama Otomanskog carstva. Zabeležen u drevnim pesmama, zapamćen i prenošen sa kolena na koleno, Boj na Mišaru koji se odigrao 13. avgusta 1806. godine predstavlja pojam brilijantne srpske pobede koja je tada učvrstila položaj ustanika i dramatično ugrozila status Turaka u okviru Beogradskog pašaluka. Vremenom Boj na Mišaru postao je deo nacionalne istorije i mitologije čuvajući na taj način sećanja na Mišarske junake i njihovu veliku pobedu nad Turcima.
U znak sećanja na hrabre ustanike i vožda Karađorđa ovogodišnja trodnevna manifestacija otpočela je u petak Turnirom u malom fudbalu u organizaciji FK „Karađorđe“ Mišar i atletskom trkom Šabac ““ Mišar, u organizaciji Atletskog kluba „Cer“ i Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak“ Mišar na kojoj je kroz cilj prvi prošao Dušan Makević iz AŠK-a.
Centralni deo svečanosti odigrao se u subotu, tačno na dan veličanstvene borbe, a otpočeo je pomenom Karađorđu i mišarskim junacima koje je služilo sveštenstvo Oridske crkve. Usledila je ceremonija polaganja venaca, a prisutnima su se zatim obratili Negovan Stanković, državni sekretar Ministarstva za rad i socijalnu politiku i Slobodan Mirković, predsednik Skupštine grada Šapca. Kraći umetnički program u organizaciji Ministarstva za rad i socijalnu politiku realizovala je Beogradska kulturna mreža uz učešće dramskih umetnika Branka Jeremića i Nenada Hadži Maričića i Akademsko-kulturno umetničkog društva „Lola“ iz Beograda.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa