20. avgust 2020.20. avg 2020.
Zdravlje na prvom mestu
GRAD SPREMIO ZDRAVSTVENE PAKETE ZA SVE

Zdravlje na prvom mestu

Svaki paket je istog sadržaja: 10 jednokratnih hirurških maski, 500 ml alkohola od 70 procenata, 20 tableta cinka i vitamina C, i 500 ml antibakterijskog tečnog sapuna. Za početak školske godine spremne su maske koje će biti podeljene i učenicima i zaposlenima
Grad je prošle nedelje krenuo sa podelom zdravstvenih paketa svim domaćinstvima, sa ciljem prevencije ponovnog razbuktavanja epidemije. Ukupno je spremljeno 36.000 paketa.
Svaki paket je istog sadržaja: 10 jednokratnih hirurških maski, 500 ml alkohola od 70 procenata, 20 tableta cinka i vitamina C, i 500 ml antibakterijskog tečnog sapuna. Grad je za ovu namenu utrošio oko 15 miliona dinara, a stav je prevencija najbolje ulaganje.
Do sada je podeljeno oko 6.500 paketa na području grada i to u Kamenjaku, na Kamičku, na Bairu, u Žike Popović i Donjem šoru i oko 7.500 paketa u selima. Volonteri su otišli na oko dva puta više adresa, ali nikoga nisu našli kod kuće, tako da će uslediti još jedan krug podele i u svim navedenim mesnim zajednicama, a volonteri će na adrese odlaziti i popodne. Ukoliko se desi da neko i tada ne dobije paket, moći će da kontaktira Komunalnu policiju i dogovori preuzimanje. Vodi se evidencija, tako da se tačno zna ko još nije dobio ovaj poklon od Grada.
Cilj jeste da svako dobije paket kako bi se postigli efekti prevencije. Maske, alkohol i antibakterijski sapun su važna karika u sprečavanju prenošenja zaraze, a za kombinaciju vitamina C i cinka se pokazalo da daje dobre rezultate kako u prevenciji tako i kod lečenja kovida 19.
Grad je sve ove potrepštine nabavio po povoljnijim cenama nego što bi one bile za građane. Za maske je izdvojeno 7,3 miliona dinara, za vitamine 2,6 miliona dinara, za alkohol 3,5 miliona i za sapun 1,3 miliona dinara.
Za domaćinstva je svaka ušteda značajna. Cene navedenih artikala u prodaji variraju od apoteke do apoteke, a uzimajući neke srednje cene, jedna maska je oko 35 dinara, 20 vitamina oko 200 dinara, pola litre alkohola oko 120 dinara i pola litre tečnog sapuna je oko 220 dinara.
Za početak školske godine spremne su maske koje će biti podeljene i učenicima i zaposlenima, kao i dezinfekciona sredstva za sve osnovne i srednje škole.
Sve ovo je još jedan način da Grad pokaže da brine o građanima i da misli na njihovo zdravlje na prvom mestu.
Od početka pandemije koronavirusa u Srbiji Grad Šabac je uradio sve kako bi sprečio širenje zaraze. Maske iz robnih rezervi su podeljene zaposlenima u delatnostima koji su imali najviše kontakta sa ljudima, ulice su dezinfikovane, kao i ulazi u stambene zgrade, kanisteri sa sredstvom za dezinfekciju postavljeni su na 11 punktova u gradu, kao i u svim prigradskim naseljima i selima. Platnene maske su podeljene i građanima, a Grad je opremao i zdravstvene ustanove zaštitnom opremom. Broj obolelih tada je bio minimalan, a onda usledio i period od oko mesec dana bez i jednog novog pozitivnog slučaja.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa