18. avgust 2011.18. avg 2011.
JAVNOST I TAJNOST U SRBIJI

UDBA KAO SUDBA

Da li se u ovom slučaju može govoriti o borbi za vlast koja je prešla u domen patologije, odnosno političke paranoje, u čijoj osnovi je strah od gubitka vlasti
Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je nedavno u dnevnom listu „ Blic “ izjavio da bi privatni podaci građana mogli biti ozbiljno ugroženi ukoliko vlast usvoji pravilnik kojim treba da se reguliše presretanje elektronskih komunikacija. Uvođenjem kategorije tzv. “zadržanih podataka“ bilo bi omogućeno da državni organi i bez odluke suda, što je inače regulisano Ustavom, presreću komunikaciju građana. Ovaj čin vlasti nam govori da smo još uvek daleko od vladavine prava i pravne države imajući u vidu da se na ovom primeru vidi kako jedan podzakonski akt koji se zove pravilnik poništava ustavnu odredbu. Ova nesrećna uredbodavna i pravilnička praksa počela je još 2002. godine donošenjem raznih uredbi, a jedna od njih je i uredba o restrukturiranju čija je primena imala katastrofalne posledice u privredi.
Izdvajanje kategorije “zadržanih podataka“ iz domena komunikacije je protivustavno, i još više zadire u privatnost građana, što je inače potvrđeno raznim presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Zabrinjavajuće je i to što pravilnik ne reguliše postojanje neizbrisivog traga o tome ko je, kada i zašto prisluškivan. U ovom slučaju je obesmišljena bilo kakva kontrola što je inače, manir ove vlasti. Stvara se i mogućnost povrede Ustavom zajemčenog prava koja su regulisana članom 41. Po tom članu, prisluškivanje i praćenje je moguće samo na osnovu odluke suda, ali se ne odnosi na “zadržane podatke“. Ovim pravilnikom se uvodi i tajni nadzor lokacije korisnika i to nezavisno od toga da li on uopšte i učestvuje u komunikaciji.
“Nadzor lokacije“ je zapravo praćenje lica, a ta problematika se može regulisati samo zakonom, a ne pravilnikom. Da li je u pitanju paranoja vlasti od gubitka izbora i ko može da garantuje da osim kriminalaca i osoba za koje se osnovano sumnja da su počinioci određenih krivičnih dela, predmet prisluškivanja i praćenja neće biti politički protivnici, kritičari i oponenti režima. Da li se u ovom slučaju sa pomenutim usvajanjem očigledno neustavnog pravilnika, vraćamo u najslavnija vremena policijske države koja se formalno ““ pravno zvala SFRJ. Poznato geslo u to vreme bilo je, naročito u periodu neposredno posle Drugog svetskog rata “Ozna sve dozna“.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa