20. avgust 2020.20. avg 2020.
Obeležena 106. Godišnjica Cerske bitke
SAOPŠTNjE

Obeležena 106. Godišnjica Cerske bitke

“Cerska bitka je utkana u generacije koje dolaze, a Tekeriš je simbol junaštva srpskog naroda”
U sredu, na Preobraženje, u Tekerišu je svečano obeležena 106. godišnjica Cerske bitke. Državna ceremonija obeležavanja velikog jubileja započela je verskim obredom, nakon čega se pristupilo polaganju venaca na spomenik Cerskim junacima. Vence su položili i senima junaka se poklonili predstavnici Vlade Republike Srbije, Ministarstva odbrane, Mačvanskog upravnog okruga, grada Loznice, grada Šapca, opštine Krupanj, predstavnici ambasada Slovačke, Austrije, Mađarske, predstavnici Privrednog društva”Spomen kompleks Cer”, kao i brojna udruženja i građani.
Nakon intoniranja himne, gostima i okupljenim građanima obratili su se predstavnik grada Loznice i predstavnik Vlade Republike Srbije.
U ime grada Loznice,sve prisutne je pozdravio zamenik gradonačelnika dr Radovan Divnić.
“Cerska bitka je utkana u generacije koje dolaze, a Tekeriš je simbol junaštva srpskog naroda”, rekao je na početku obraćanja dr Divnić. U nastavku je bilo reči o privrednom i ekonomskom razvoju grada Loznice i ovog dela Srbije, a državna politika ravnomernog regionalnog i ekonomskog razvoja daje rezultate. Srbija se uspešno razvija.
-Slava srpskoj pobedi na Ceru u Prvom svetskom ratu!Slava Cerskim junacima! Živela Srbija- zaključio je Divnić.
U ime Vlade Republike Srbije i u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, prisutnima se obratio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.
-Srpski Tekeriš je simbol borbe i istrajnosti srpskog naroda. Vojska malene Srbije koja je u to vreme imala četiri miliona stanovnika suprostavila se značajno moćnijem neprijatelju- Austro-Ugarskoj monarhiji koja je brojala preko 52 miliona stanovnika. Srpski narod u vekovima koji su prethodili Cerskoj bici odlikovao se velikom istrajnošću i trpeljivošću. Tekeriš je nakon pobede srpske vojske postao simbol slobodarskog duha našeg naroda. Danas je naš prvi strateški cilj vojna neutralnost, koji se sprovodi osnaživanjem vojske,čime se štite državni i nacionalni interesi. Ovaj cilj je postavio predsednik Aleksandar Vučić. Kao drugi strateški cilj navodi se članstvo u Evropskoj uniji, rekao je između ostalog ministar Đorđević.
“Neka je večna slava i hvala junacima Cerske bitke! Živeo Srpski Tekeriš, živela Srbija!”

Obeležavanju 106. godišnjice Cerske bitke prisustvovao je i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa