20. avgust 2020.20. avg 2020.
Neraskidiva veza prirode i čoveka
TANjA PERIŠIĆ: ČUDESNI SVET BILjA

Neraskidiva veza prirode i čoveka

Svaka biljka sama pronađe svoj put do čoveka. Ona koja vam je potrebna, izrašće ispod vašeg prozora. Biljke kojih ima najviše na početku proleća, tačno su one koje će nam u toku godine biti najpotrebnije
Šapčanka Tanja Perišić, inženjer je stočarstva. U čudesan svet lekovitog bilja uronila je kao student više Poljoprivredne škole. Učeći o biljkama koje se koriste u ishrani domaćih životinja, oduševila se „zdravljem iz Božje apoteke“ i začeprkala dublje. Potom je život je krenuo svojim tokom, ali je ideja da sama gaji i pravi proizvode od lekovitog bilja tinjala u njoj. U realizaciju je krenula pre desetak godina.
- Tek kada sam ozbiljno počela da proučavam lekovito bilje, shvatila sam koliko je to bezobalna oblast. Što više saznajem, sve više uviđam koliko toga mi je ostalo da naučim.
Neke biljke uzgaja na svom imanju na Ceru, a druge nabavlja u institutima „Josif Pančić“ i „Jovan Tucakov“. Ručno pravi kozmetičke kreme, sapune, meleme, tinkture, losione... Kaže da svaka biljka sama nađe svoj put do čoveka.
- Ona koja vam je potrebna, izrašće ispod prozora. Biljke kojih ima najviše na početku proleća, tačno su one koje će nam u toku godine biti najpotrebnije. Priroda i čovek neraskidivo su povezani.
Svaka biljka ima širok spektar dejstva. Neke se koriste za spoljašnju, a druge za unutrašnju upotrebu. Posebne, poput nevena, primenjuju se na oba načina.
- Neven je dobar za proširene vene, regeneraciju kože, protiv opekotina, hemoroida, u kozmetici... To je čudotvorna biljka koja raste svuda. Sam naziv mnogo govori - neven - nešto što ne vene. Od njega pravim kremu, ulje i tinkturu.
Za svoje proizvode Tanja koristi pojedinačne biljke, kao i njihove mešavine. U ponudi ima i kremu od kantariona, bosiljka i hajdučke trave, tri biljke za koje kaže da su dobitna kombinacija. Melem za lečenje psorijaze sadrži osamnaest, a protiv hemoroida dvadeset jednu biljku. Redovni korisnici njenih proizvoda kažu da melemi, u kombinaciji sa čajem, daju izvanredne rezultate.
Pre šest godina, na Sajmu organske proizvodnje dobila je medalju za kvalitet.
- Nažalost, kod nas zakonom nije regulisan pojam organske kozmetike. Trebalo bi nešto preduzeti po tom pitanju.
U bogatoj paleti proizvoda mogu se pronaći kreme od bosiljka, nevena, lavande, gaveza, žalfije, kamilice... Tu su i kantarionovo, nevenovo i ulje lavande, tinkture rusomače, gaveza, nevena, piling sa aromatičnim biljem. Balzami za usne sa uljem nevena, masline i palme. Ručno pravljeni sapuni od lekovitog i aromatičnog bilja. Lenkina (krema sa jezgrom kajsije). Dame posebno raduje krema i maska za lice protiv bora.
- U svim melemima i kremama koristim organska ulja, najčešće maslinovo zato što ima moć da regeneriše kožu i niveliše nivo sebuma. Takođe, koristim i kokosovo, bademovo i druga hladno ceđena ulja.
Ovih dana, sprema se da registruje Udruženje ljubitelja lekovitog bilja.
- Nameravam da organizujem predavanja i radionice za pravljenje sapuna, krema i losiona. Svi koji su zainteresovani za ovu oblast mogu da nam se pridruže.
Za čajeve koristi recepture proverenih majstora travarstva kao što su Marija Treben, Jovan Tucakov i Vasa Pelagić. Kaže da niko nije samouk i da je nemoguće sve za života naučiti.
-Biljke su naši najbolji prijatelji, poručuje naša sugrađanka, majka dvoje odrasle dece i baka mališana od dve godine.

KREMA OD NEVENA
Jedna je napravljena na bazi masti mangulice (ili hladno ceđenog maslinovog ulja), pčelinjeg voska i cveta nevena, a druga na bazi masti mangulice, pčelinjeg voska, cveta nevena i drugih biljaka (kantariona, bokvice, hajdučke trave...). Zbog antimikrobnih svojstava nevena može da se koristi kod raznih ozleda i upala na koži, ožiljaka, čireva, opekotina, rana, suvih i vlažnih ekcema, perutavih lišajeva, proširenih vena. Kod osipa i akni, hemoroida, suve sluzokože nosa i usta. Preporučuje se za ishranu i zaštitu kože, ubrzava epitelizaciju i vraća mekoću i elastičnost kože. Kremu je preporučljivo nanositi dva puta dnevno. Najbolje ujutru i uveče. Preporučuje se samo za spoljašnju upotrebu.


MASKA PROTIV BORA
Napravljena je od meda, goveđeg želatina, glicerina, vode i acetilsalicilne kiseline. Pogodna je za regeneraciju, hidrataciju i zaštitu kože. Ublažava već postojeće i usporava nastajanje novih bora. Med ima antimikrobna svojstva, štiti kožu od slobodnih radikala (antioksidativna svojstva). Regeneriše i hrani kožu, daje joj elastičnost, vlažnost, omekšava je. Doprinosi smanjenju bora i usporava starenje kože. Osnovni sastojak goveđeg želatina je kolagen. Obnavlja vezivno tkivo kože, poboljšava cirkulaciju krvi, omekšava kožu i ublažava sitne bore. Glicerin daje koži vlažnost i mekoću.
Nanetu masku držati pola sata na licu, a nakon toga isprati mlakom vodom.

M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa