27. avgust 2020.27. avg 2020.
Ovo je početak borbe
EDUKACIJA O PREVENCIJI KARCINOMA GRLIĆA MATERICE

Ovo je početak borbe

Ove godine, 4. marta, grad Šabac je postao prvi grad u Srbiji koji je omogućio finansiranje Programa primarne prevencije HPV.
- To je trenutak za koji su mnogi mislili da je kruna, a zapravo je početak borbe protiv raka grlića materice
U petak je u Gradskoj kući održan stručni sastanak o prevenciji karcinoma grlića materice koju izaziva Humani papiloma virus. Zdravstvenim radnicima obratile su se prof. Aleksandra Knežević iz Institua za mikrobiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu i Marija Ratković, pomoćnica gradonačelnika za mlade.
- Smatramo da su od izuzetne važnosti pravoverne informacije na ovu temu. Ovo je samo početak kontinuirane edukacije koju planiramo, rekla je profesorka Knežević.
Mnogo se priča o vakcinaciji protiv HPV, koja je, za razliku od drugih evropskih zemalja gde je obavezna, kod nas samo preporučena.
- Insistiraćemo na tome da je za našu zemlju važan Nacionalni program za prevenciju karcinoma grlića materice, koji je pripremljen, ali još uvek nije realizovan, dodaje profesorka.
Ove godine, 4. marta, grad Šabac je postao prvi grad u Srbiji koji je omogućio finansiranje Programa primarne prevencije HPV.
- To je trenutak za koji su mnogi mislili da je kruna, a zapravo je početak borbe protiv raka grlića materice. Ne smemo dozvoliti da se desi ono što se dogodilo na pilot projektu 2016. godine. Želimo da ovom problemu priđemo sa svih strana.
Program imunizacije trenutno u izradi.
- Čekamo podatke Zavoda za javno zdravlje da bismo kupili vakcinu i krenuli u imunizaciju. U zavisnosti od procene potrebnih doza, odrediće se cena vakcine, dodaje Ratković.
M.F.

Najnoviji broj

7. decembar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa