27. avgust 2020.27. avg 2020.
OTVORENO PISMO KOMANDANTU ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA ŠAPCA, GOSPODINU NEBOJŠI ZELENOVIĆU

OTVORENO PISMO KOMANDANTU ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA ŠAPCA, GOSPODINU NEBOJŠI ZELENOVIĆU

Gospodine Zelenoviću,

Zavod za javno zdravlje Šabac je svojim stručnim mišljenjem od 22. avgusta odgovorio Štabu za vanredne situacije Grada Šapca (u daljem tekstu: Štab), a po Vašem dopisu broj: 119-00-25-257/2019-13 od 21. avgusta , da su se stekli uslovi za ukidanje vanredne situacije.
U nekoliko navrata smo istakli i naš stav, da je važno ukinuti vanrednu situaciju u Gradu Šapcu, ako se broj potvrđeno pozitivnih slučajeva smanji pre početka nove školske godine, zbog svih epidemioloških rizika koje događaji kao što su izborni proces i polazak u školu sa sobom nose.
Kako se u prethodnoj nedelji epidemiološka situacija stabilizovala, a i na Vaš gore pomenuti dopis od 21. avgusta mi smo konkretno odgovorili da možete ukinuti vanrednu situaciju uz ostanak na snazi svih preventivnih mera, nije nam jasno zašto ste u nedelju 22. avgusta na sednici Štaba doneli „Zaključak o usvajanju stručnog mišljenja Zavoda za javno zdravlje Šabac“, a niste kao odgovorna osoba sa ovlašćenjem Komandanta Štaba doneli predlog Odluke o ukidanju vanredne situacije Grada Šapca, koju Vi kao vršilac dužnosti Gradonačelnika treba i da potpišete.
Gospodine Zelenoviću, Vaša farsa i politički performansi se nastavljaju i dalje. Kalkulacije koje ugrožavaju javno zdravlje građana Šapca Vama svakako nisu strane, jer već ste to pokazali nepostupanjem po našim dopisima u junu mesecu, i organizacijom događaja van svih epidemioloških kriterijuma u toku 27. i 28. juna, koji su i doveli do rasplamsavanja epidemije u Gradu Šapcu.
Obzirom da su u tim događajima učesnici, pa i organizatori, bili Zamenik Komandata Štaba Dušan Kostadinović, i član Štaba Nemanja Pajić, jasno je na koji način i kako važne odluke Štab i donosi.
Na poslednjoj elektronskoj sednici Vašeg Štaba, koja je održana, usvojili ste dopis Kriznom Štabu za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, gde navodite da imajući u vidu da se ukidanjem vanredne situacije, u roku od sedam dana, stiču uslovi za održavanje ponovljenih lokalnih izbora na 27 biračkih mesta, i da je neophodno da dobijete smernice o protivepidemijskim merama da bi se ponovljeni izbori sproveli nakon ukidanja vanredne situacije.
Obzirom da Vi dopise Zavoda za javno zdravlje Šabac čitate selektivno, podsetiću Vas da ste 20.06.2020. i Vi, kao i predstavnici svih drugih lokalnih samouprava, dobili naš dopis broj: 1029/1, sa svim protivepidemijskim merama koje morate poštovati i sprovoditi na svakom biračkom mestu. Jasno je da se te mere odnose i na preostalih 27 biračkih mesta, samo Vi morate da ih pročitate, i da ih sprovedete.
Imate još vremena da ukinete vanrednu situaciju, da ne biste ugrozili zdravlje dece i nastavnog kadra mešanjem dva događaja visokog rizika.

Nemojte ukidanje odlagati da biste pravili predstave u kojima delite 3 maske po detetu, i tablete vitamina C sa cinkom.
Neću Vam sada pisati o tome da je lokalna samouprava na mnogo konkretniji način mogla da pomogne roditeljima i školske i predškolske dece u pripremama za školu, kao što je mogla da pomogne i lokalnim privrednicima, jer Vi ste se svakako odlučili za „behatonizaciju“ Šapca u borbi za „Pluća Grada“, i podelu „lekovitih“ paketa sa Vašim propagandnim flajerima u borbi protiv zaraze.
Stav naše ustanove je nedvosmislen.
Ukinite vanrednu situaciju, pustite građanima da žive uz poštovanje preventivnih mera, i čuvajte zdravlje naših mališana više nego Vašu poziciju.
Srdčan pozdrav, VD Direktor MSc. dr Branko M. Vujković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa