18. avgust 2011.18. avg 2011.
OSMA SMOTRA IZVIĐAČA SRBIJE

FESTIVAL PRIJATELjSTVA

Svečanosti otvaranja Osme smotre izviđača Srbije prisustvovali predstavnici Grada Šapca, Saveza izviđača Srbije i skautske organizacije. Smotru otvorenom proglasila ministarka Omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Snežana Samardžić Marković. Brojnim posetiocima i gostima priređen bogat kulturno umetnički program
Predvođeni duvačkim orkestrom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije učesnici Osme smotre izviđača Srbije prošetali su ulicama Šapca i na gradskom platou ispred svečane bine još svečanije položili izviđačke zavete. Otvaranje Osme smotre izviđača Srbije bilo je ujedno i obeležavanje jubileja Sto godina izviđaštva u Srbiji. Poštujući ideju izviđaštva, duh igre, izazova i tradiciju okupljanja na smotrama koje se svake četvrte godine održavaju u jedninstvenom gradu pod šatorima, u Šapcu je od desetog avgusta svojevrstan svet u malom. Došli su tu izviđači-skauti iz Velike Britanije, Izraela, SAD, Finske, Italije, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. Pod sloganom „Svi su ovde duhom mladi“, Savez izviđača Srbije pod šatore Osme smotre objedionio je brojne izviđačke odrede iz svih krajeva Srbije i Republike Srpske.
Na ovoj svečanosti načelnici naselja smotre, a ima ih pet na prostoru Letnjikovca, predali su raport načelniku smotre Đorđu Miliću iz Niša, a on na ustaljen izviđački način raport je predao starešini Osme smotre izviđača Srbije Velimiru Miloševiću. Po izviđačkim pravilima, starešina smotre pozvao je sve prisutne izviđače da daju zavet naglasivši „Prvih sto godina je prošlo, pozivam vas da date zavet za naredni vek.“ Odjeknulo je uobijačeno „dajem časnu reč...“ i obavezno tri put „zdravo“.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa