27. avgust 2020.27. avg 2020.
Kompostiranjem do  materijalne koristi
Poseta oglednom polju u selu Mala Vranjska

Kompostiranjem do materijalne koristi

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede realizuje brojne edukacije poljoprivrednika u pravcu unapređenja poljoprivredne proizvodnje. Jedna od tih je i upoznavanje poljoprivrednika o štetnosti paljenja ostataka strnih žita i nakon biljne rezidbe. Predavanje na ovu temu održano je u petak u prostorijama PSSS Šabac. S tim u vezi načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je u nedelju posetio ogledno polje u selu Mala Vranjska, kod Šapca, na kome se proizvodi kompost.
-Edukacijom se poljoprivredni proizvođači upoznaju o štetnosti paljenja biljnih ostataka, kojom se narušava ekosistem zemljišta, struktura zemljišta, a mogući su i požari kojima se nanosi velika materijalna šteta. Poljoprivredni proizvođači se edukuju o pozitivnim efektima koji se dobijaju zaoravanjem strništa i biljnih ostataka, čime se popravlja struktura zemljišta. Kompostiranjem ostataka biljne proizvodnje i ostataka posle rezidbe može se ostvariti i materijalna korist- naveo je prilikom posete oglednom polju načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac.
Predsednik Udruženja mladih ekologa, Danijela Gavrić svoje višegodišnje iskustvo prenela je na poljoprivredne proizvođače. Pored oglednog polja u selu Mala Vranjska, jedno domaćinstvo iz Prnjavora koristi tehnologiju kompostiranja i proizvodi humus koji se plasira na tržište.
-Na ovom oglednom polju se prikuplja sav zeleni otpad od granja, trave, lišća, kao i stajsko đubrivo goveđe i ovčije, nakon čega se vrši postupak kompostiranja, odnosno prerada organskog đubriva u gotov produkt- kompost. U Maloj Vranjskoj ima veliki broj poljoprivrednih proizvođača kojima ostaje zeleni otpad, koji se sakuplja na ovom oglednom polju. Sve što se sakupi od poljoprivrednika korisno se iskoristi. Prethodne godine su poljoprivrednicima koji imaju problem sa kiselim zemljištem, podelili kompost koji je proizveden na ovom oglednom polju. Kompost je korišćen u voćarstvu, ratarstvu, ali i za plasteničku proizvodnju- navela je Danijela Gavrić iz Udruženja mladih ekologa.
Kako se u narednom periodu planira uređenje divljih deponija na gradskom i seoskom području, kompost koji se proizvede biološkom razgradnjom organiskih materija biće upotrebljen za revitalizaciju poljoprivrednog zemljišta, što će u velikoj meri poboljšati kako kvalitet tako i kvantitet proizvoda koji se uzgajaju.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa