3. septembar 2020.3. sep 2020.
Zelenović ili Pajić
U SUBOTU, 5. SEPTEMBRA SUDBINA GRADA ODLUČIĆE SE NA 27 BIRAČKIH MESTA

Zelenović ili Pajić

5. septembra treba biti svestan trenutka u kojem se svi zajedno nalazimo. Bira se između slobode i poniznosti, između toga da građani sami odlučuju ili da im se upravlja iz Beograda. Bira se između našeg prava da sami glasamo i toga da neko kupi i taj glas koji nam je jedini preostao. Šabac i ume i zna, i zato glavu visoko i ponosno na birališta bez strah i ucena.
Na kraju, biće samo onako kako to žele građani

Grad Šabac će u naredne četiri godine voditi jedan od dvojice najvećih pretendenata na mesto gradonačelika Šapca - aktuelni gradonačelnik Nebojša Zelenović, ispred koalicija „Šabac je naš“ ili kandidat Srpske napredne stranke dr Aleksandar Pajić.
O njima dvojici je, manje više sve poznato. Obojica su fakultetski obrazovani. Zelenović je diplomirao na Pravom fakultetu Beogradskog univerziteta, Pajić je završio Fakultet za fizičku kulturu u Novom Sadu, a doktorirao u Nišu. Dok je Zelenović u prethodnih šest godina obavljao funkciju gradonačelnika, dr Pajić je bio profesor fizičkog u Medicinskoj školi, po dolasku SNS na vlast u Srbiji postaje direktor iste škole, a onda ubrzo i pomoćnik ministra za obrazovanje. Trenutno se nalazi na funkciji „specijalnog savetnika ministra za obrazovanje odraslih“. Ono što je manje značajno jeste da je Zelenović rođen u Šapcu, a dr Pajić u Vladimircima.

SNS optužio Zelenovića da je izmislio epidemiju
Kada je krajem juna i početkom jula situacija sa koronavirusom u Šapcu eskalirala, predsednik Srbije i SNS, zajedno sa Gradskim odborom SNS u Šapcu, optužili su Nebojšu Zelenovića da je izmislio epidemiju u našem gradu i da hoće da uvede vanrednu situaciju da bi ostalo još koji dan na funkciji. U gradu je u drugom piku prvog talasa zabeleženo oko 2.000 pozitivnih na koronavirus. Na nedavnoj konferenciji za štampu Gradski odbor SNS u Šapcu, dr Aleksandar Pajić je optužio Zelenovića da je „zakasnio sa uvođenjem vanredne situacije“. Na sednici Skupštine grada na kojoj je usvojena odluka o uvođenju vanredne situacije SNS nije glasao za njeno uvođenje.


Nebojša Zelenović


Zelenović i njegov tim su proteklih godina uspeli da Šabac održe gradom u pravom smislu te reči, bez ikakve pomoći Republike i uz obilatu opstrukciju republičke vlasti. Šabac je postao prvi grad u kojem građani na referendumu odlučuju o tome kako će se potrošiti novac građana koji je prikupljen od plaćanja poreza na imovinu. Ako se vratimo nekoliko godina ranije, tadašnji gradonačelnik Beograda i perjanica SNS Siniša Mali naveliko je obećavao da će Beograđani na referendumu, poput građana Pariza, moći da odlučuju o projektima koji će se finansirati iz gradskog budžeta. Mali je to najavljivao na velika zvona i to kao originalnu ideju, a SNS ju je plasirao do u nebesa. Bilo je to krajem 2017. godine kada su se stanovnici Šapca po prvi put izjašnjavali o projektima koje žele da finansiraju.
Šabac je jedan od retkih gradova koji ima pogon za prečišćavanje otpadnih voda. Ovaj pogon nije važan samo zbog činjenice da je jedan od najvažnijih detalja vezanih za zdrav život i brigu o životnoj sredini, već i zbog toga što Srbija neće moći da postane članica Evropske unije svo dok ni poslednji grad i opština ne izgrade ovakav pogon i puste ga u rad. Beograd, Niš, Novi Sada, na primer, nemaju taj pogon.
Kada je reč o kanalizaciji, Šabac se, bez obzira na napade SNS odlično pokazao i po ovom pitanju. Kanalizaciona mreža se širi iz godinu u godinu, a naprednjačka vlast u Beogradu i dan danas nije uspela da za najskuplji kvadratni metar u Srbiji, u Beogradu na vodi, obezbedi kanalizaciju, već samo da, ono što bogata klijentela obavi u „ve-ce“ šolji, cevima prosledi u reku Savu. Neko bi samo na osnovu ovoga pomislio da je glavni grad Srbije Šabac, a ne Beograd.
Pitanje je koliko bi Šabac bio još lepši i moderniji da je se država nije maćehinski ponašala prema njemu. Zbog toga što na vlasti u gradu nije SNS, naš grad je mnogo toga zaobilazilo. Ostaće upamćeno naprednjačko zalaganje i vera u to da će japanska kompanija Jazaki zaobići Šabac i otići u Kruševac. Nije Jazaki došao u Šabac, na kraju, zato što je to želeo i omogućio Aleksandar Vučić, već zato što je to odlučio menadžment ove svetske kompanije, a na osnovu onoga što su imali priliku da vide u našem gradu. Jednoga dana, kada sve ovo prođe saznaće se ime svakoga ko je učestvovao u borbi da turska mlekara, ili belgijska fabrika čokolade ne dođu u Šabac. Jedan kandidat voli svoj grad, drugi voli svoju partiju, odnosno svog lidera.

dr Aleksandar Pajić


Ako partija tako naredi, sigurno je da će Pajić raditi na štetu svog grada, jer za članove SNS postoji samo volja jednog čoveka. Šabac je grad koji izdvaja sedam odsto za kulturu, dr Pajić sigurno nema nameru da taj iznos potvrdi. Naći će se neko u Beogradu ko će narediti - kakva kultura, vredi. Aktuelni gradonačelnik je više puta pokazao da ume da se odupre nerazumnim odlukama vlasti u Beogradu. Zelenović redovno prisustvuje kulturnim manifestacija, dr Pajića niko nikada nije video u pozorištu, na koncertu, na bilo kojoj gradskoj manifestaciji.
Aktuelni gradonačelnik je u priličnoj meri transparentan. Njegovim konferencijama za štampu prisustvuju svi novinari koji to žele i imaju priliku da postave pitanja koja ih zanimaju. Dr Pajić izbegava novinare koji nisu pod naprednjačkom kontrolom. Na svoje konferencije za štampu poziva samo novinare u koje ima poverenja, dok za novinare Glasa Podrinja, Radio-televizije Šabac i Podrinskih nema mesta na konferencija za štampu Gradskog odbora SNS u Šapcu.
Šabac ima veliku šansu da, ako u subotu na izborima pobedi SNS, zaliči na sve one radove u Srbiji u kojima je na vlast SNS. Najsvetliji primer naprednjačke vlasti je Beograd. To je grad koji ima gradonačelnika koji se ne meša u svoj posao i kojim upravlja predsednik Srbije preko zamenika gradonačelnika. Troše se abnormalna sredstva za fontane, spomenike, trgove, sređivanje ulica i trotoara, a onda jovo-nanovo. Pogledajte samo primer Trga Republike u Beogradu. Manji od ovog u Šapcu, a nekoliko puta skuplji. Teško da je to normalno.
Šabac je kroz vekove bio primer, osoben grad pun ponosa i slobode. Neko bi, takođe, pomislio da je izbor jednostavan. Međutim, nije. Kada se borite protv nekog, a taj ne zna za ferplej i dobro zna da krade, onda imamo problem zbog kojeg u našem gradu izbori još nisu završeni. Ovoga puta je Šabac jedan jedini, ne zbog toga što se izborna krađa desila samo u našem gradu, već zbog toga što su naprednjaci samo u Šapcu provaljeni da su krali. To je velika stvar. Da smo normalna zemlja, predsednik i premijer Srbije bi raspustili odbor svoje stranke u Šapcu i priznali bi da su krali. Ali vlast koja se zasniva na krađi, idolopoklonstvu, slušanju naređenja, pored svih privilegija koje uz to idu nije dobra po građane. Dobra je po članove, ali dokle.
Zato, 5. septembra treba biti svestan trenutka u kojem se svi zajedno nalazimo. Bira se između slobode i poniznosti, između toga da građani sami odlučuju ili da im se upravlja iz Beograda. Bira se između našeg prava da sami glasamo i toga da neko kupi i taj glas koji nam je jedini preostao. Šabac i ume i zna, i zato glavu visoko i ponosno na birališta bez strah i ucena. Na kraju, biće samo onako kako to žele građani.

Poništeni zbog izborne krađe
Lokalni izbori u Šapcu održani su u 21. juna ove godine. Iako je SNS proglasio pobedu na izborima uz konstataciju da je osvojio više od 30.000 glasova, Gradska izborna komisija je poništila kompletne izbore zbog izborne građe zbog koje je pravi tim aktuelnog gradonačelnika podneo 43 krivične prijave o čijoj se sudbini i dalje ništa ne zna. Šabački naprednjaci su se žalili Upravnom sudu koji je delimično usvojio njihovu žalbu i presudio da se izbori ponove na 27 biračkih mesta. Zbog epidemije koronavirusa u Šapcu je početkom jula uvedena vanredna situacija, a GIK odlučio da se izbori ponove sedam dana po ukidanju vanredne situacije. Izbori će biti ponovljeni u subotu, 5. septembra. Pravo glasa na njima imaće više od 28.000 naših sugrađana.


N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa