3. septembar 2020.3. sep 2020.
Pravila svuda  postoje i poštuju se
ŠKOLA U DOBA KORONE U INOSTRANSTVU

Pravila svuda postoje i poštuju se

“Maske se već mesecima nose svuda, poštuje se fizička distanca i to je nešto normalno” kaže Marija Tačković iz Nemačke. “Nastava će se do prvog oktobra obavljati putem skajpa ili vibera” navodi Milena Krivokapić iz Crne Gore. “Deca nedeljeno u školu odlaze dva dana, a tri dana uče od kuće onlajn” javlja Vera Jovanović iz Katara
Pred početak školske godine roditelji i đaci u Srbiji su se suočili sa brojnim nedoumicama, od toga kako će biti organizovana nastava, do toga šta ako se dete razboli (ili se samo posumnja na to). Pokušali smo da saznamo kakva je situacija u drugim državama i došli do zaključka da i u nekim dosta uređenijim sistemima nije sve idealno. Ipak, niko nema problem sa tim da se pravila moraju poštovati. Zapravo, to se uopšte ne dovodi u pitanje.
Marija i Saša Tačković prošlog leta su se iz Šapca odselili u Dilenburg u pokrajini Hesen u Nemačkoj. Bliznakinje Nikolija i Stefanija tamo su krenule u školu. Kako školska godina tamo ranije počinje, već mesec dana pohađaju drugi razred.
-Normalno idu u školu, a časovi su im od 8.30 do 12.15, odnosno 13.00 sati. Maske su obavezne dok su u dvorištu na pauzi. Temperaturu su im merili samo prvih nekoliko dana. Sporta van škole nema. Na početku školske godine smo potpisali izjave da su deca zdrava, da nisu nigde putovala i dali na uvid vakcinacione kartone. Svako ko je putovao mora da ide u karantin 14 dana, čak i ako ima negativan test na kovid. Deca maske nose bez problema. Maske se već mesecima nose svuda, poštuje se fizička distanca i to je nešto normalno. Virusa jedno vreme kod nas nije bilo, međutim, ponovo se pojavio kada su se vratili turisti iz Hrvatske i Turske, navodi Marija Tačković.
Što se tiče najbližeg okruženja, u Crnoj Gori je početak školske godine odložen do oktobra. Do tada će nastava biti onlajn.
-Još uvek nisu izašli zvanični podaci o tome kako će se ići u školu. Iz nekih nezvaničnih izvora se čuje da će đaci ići u dve smene i da će obavezno morati da nose maske. Valjda će odeljenja biti podeljena, po 15 učenika u učionici da bi mogli da drže distancu. Mislim da se neće meriti temperatura, ali će morati da nose neko svoje sredstvo za dezinfekciju ruku. Nastava će se do prvog oktobra obavljati putem skajpa ili vibera. Što se fakulteta tiče, u ponedeljak su počeli ispitni rokovi. Studenti su obavezni da nose maske na ispite i da sede u razmaku od dva metra, navodi Milena Krivokapić iz Budve, majka Aleksandre koja kreće u deveti razred (u Crnoj Gori se predškolsko računa kao prvi razred) i studenta Ivana.
Kada je reč o „belom svetu“ ni tamo roditelji nisu baš najsigurniji šta njihovu decu čeka u školi. Viktor Jovanović polazi u prvi razred u Dohi, u Kataru. Iako se mislilo na sve detalje, sistem organizovanja nastave nije baš jednostavan.

Kada je reč o „belom svetu“ ni tamo roditelji nisu baš najsigurniji šta njihovu decu čeka u školi


-Školska godina je organizovana kombinovanim sistemom učenja onlajn i odlazaka u školu. Odeljenje je podeljeno na tri grupe, zbog distance između stolova. Deca nedeljeno u školu odlaze dva dana, a tri dana uče od kuće onlajn. Istovremeno je onlajn nastava za dve grupe koje su kod kuće, dok je jedna grupa u školi. Roditelji decu predaju ujutru na kapiji škole, a oni zatim sa maskama prolaze pored senzora za merenje temperature i odlaze u učionice. Nema izlazaka napolje i sve aktivnosti se obavljaju unutra. Po završetku nastave roditelji decu ponovo preuzimaju van školske zgrade, u dvorištu i opet im se meri temperatura. Ukoliko se pojavi zaraza u školi postoji mogućnost uvođenja samo onlajn nastave. Svo osoblje u školi je testirano i škola je dezinfikovana. Organizacija je dobra, a u praksi ćemo videti kako će to izgledati, kaže Vera Jovanović, Viktorova majka.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa