10. septembar 2020.10. sep 2020.
Nerešeno u Gradskoj  izbornoj komisiji
PONOVLjENI IZBORI U ŠAPCU

Nerešeno u Gradskoj izbornoj komisiji

Ponovljene izbore 5. septembra obeležio veliki broj nepravilnosti. Gradska izborna komisija nije donela odluku o ponavljanju izbora na osnovu primedbi za 19 biračkih mesta, jer je glasanje po tom pitanju bilo nerešeno. Protiv ponavljanja izbora glasalo četiri predstavnika liste „Novi tim za Šabac“ Nemanje Pajića, dok se predstavnik liste „Ruska stranka“ nije pojavila na sednici Komisije
Prošlo je skoro dva i po meseca od izbora 21. juna, a završetak ovog procesa u Šapcu jer i dalje neizvestan. Ponovljeni izbori na 27 biračkih mesta, koji su održani 5. septembra, obeležio je veliki broj nepravilnost zbog čega se sa nestrpljenjem čekala odluka Gradske izborne komisije.
Na sednici u utorak, 8. septembra GIK je raspravljao o primedbama sa 19 biračkih mesta, ali zbog nerešenog glasanja, deset za i deset protiv, odluka o ponavljanju glasanja na tim mestima nije usvojena.
- Na sednici su razmatrani činjenični navodi iz podnetih prigovora, te je Komisija na osnovu uvida u zapisnike sa biračkih mesta, utvrdila da su navodi iz svih 19 podnetih prigovora neosporno tačni, i da su na svih 19 biračkih mesta povređene odredbe izbornih zakona. Komisija je ranije donela odluku da se raspusti birački odbor i ponovi glasanje na biračkom mestu broj 36 Ševarice, a na sednici odbijen je prigovor protiv navedene odluke - saopšteno je iz GIK.

Tačku na izbore u Šapcu staviće, dakle, Upravni sud koji ima rok od 48 sati od prijema žalbe da odluči


Na odluke Komisije podnosioci prigovora, imaju pravo žalbe Upravnom sudu u roku od 24 časa od prijema odluke. Kako nezvanično saznajemo, pravni tim koalicije okupljene oko aktuelnog gradonačelnika Nebojše Zelenovića iskoristio je ovu mogućnost i uputio žalbu Upravnom sudu u Novom Sadu.
Do ovakvog glasanja u GIK došlo je zbog toga što je četiri predstavnika liste Novi tim za Šabac, aktuelnog predsednika Skupštine Nemanje Pajića, glasalo protiv ponavljanja izbora. Nezvanične informacije iz ove koalicije govore o tome da je, uprkos dogovoru koji je postignut uoči sednice GIK, odlučeno da se odluka o ponavljanju izbora na još 19 mesta ne podrži zbog bojazni da bi ova lista tom prilikom ostala bez još jednog mandata. Sednici Komisije, iz neobjašnjenih razloga, nije prisustvovala jedna od predstavnica liste „Ruske stranke”.
Tačku na izbore u Šapcu staviće, dakle, Upravni sud koji ima rok od 48 sati od prijema žalbe da odluči. Sud može da odbije sve žalbe što bi podrazumevalo ponavljanje izbora samo na biračkom mestu u Ševaricama, da prihvati sve žalbe što bi dovelo do ponavljanja glasanja na 20 biračkih mesta, ili da delimično usvoji žalbe i da odredi na koliko mesta će se ponoviti glasanje.
Po dobijanju presude Upravnog suda, GIK mora da raspiše izbore u roku od sedam dana.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa