10. septembar 2020.10. sep 2020.
Za najbolju među najboljima
PODRŠKA MLADIM I PERSPEKTIVNIM LjUDIMA

Za najbolju među najboljima

Na kraju svake školske godine se izabere onaj najbolji učenik. Ali, ono što Anđelu izdvaja, pored odličnog uspeha, jesu brojne aktivnosti u kojima je učestvovala. To ja ne pamtim i zato je ona posebna. Anđela je skromna, i to nije loše, ali to što ona sve stiže drugi, da se ne lažemo, nisu u stanju. Ona je jedan veliki kapacitet. Sve se udružilo. Rad, inteligencija, angažovanost, volja, želja. Sve se poklopilo
Devetnaestogodišnja Anđela Simić, dosadašnja učenica Srednje škole u Koceljevi koju je završila kao đak generacije, obrazovanje će od oktobra nastaviti u Valjevu. Na inicijativu rukovodstva koceljevačke srednjoobrazovne ustanove nedavno je na poklon dobila laptop računar, dar lokalne samouprave. U obrazloženju se navodi da je reč o nesvakidašnjoj učenici koja je pored petica u dnevniku i odličnog uspeha, bila gotovo svakodnevno angažovana u brojnim školskim ali i vannastavnim aktivnostima. Prošle godine osvojila je deseto mesto na državnom takmičenju iz matematike dok joj je ove godine epidemija pokvarila planove za nadmetanje iz matematike i računovodstva. Takođe, dugogodišnji je volonter Crvenog krsta i članica folklorne sekcije Biblioteke “Janko Veselinović” u Koceljevi.
Direktor Srednje škole Veroljub Matić ne pamti da su nekada imali ovakvog đaka.
–Na kraju svake školske godine se izabere onaj najbolji učenik. Ali, ono što Anđelu izdvaja, pored odličnog uspeha, jesu brojne aktivnosti u kojima je učestvovala. To ja ne pamtim i zato je ona posebna. Anđela je skromna, i to nije loše, ali to što ona sve stiže drugi, da se ne lažemo, nisu u stanju. Ona je jedan veliki kapacitet. Sve se udružilo. Rad, inteligencija, angažovanost, volja, želja. Sve se poklopilo- istakao je Matić.
Poklon koji je dobila od opštine veoma joj znači. Uz reči zahvalnosti poručila je da nije ništa očekivala ali da joj imponuje znak pažnje.
–Prijatno sam iznenađena njihovim gestom i baš sam pod utiskom. Veoma sam zahvalna i školi i opštini Koceljeva. Sigurna sam da će mi ovaj laptop pomoći i olakšati učenje i rad- izjavila je Anđela koja je na VIPOS-u upisala smer računovodstvo, revizija i porez jer su je, kaže, ovi predmeti najviše zanimali tokom srednjoškolskih dana. Darujući ovoj devojci laptop računar lokalna samouprava je poslala poruku mladim ljudima da se znanje, rad i trud na kraju ipak isplate.

Anđela Simić


–Nadamo se da će ti ovaj poklon biti nešto što će ti koristiti i omogućiti da na bolji, brži i lakši način napreduješ. Želimo da ti nastavak školovanja krene uspešno i da budeš sve bolja. O tebi smo čuli mnogo lepih reči. Šteta bi bilo da ne iskoristiš maskimalno svoj potencijal koji je očigledan- rekao je predsednik opštine Dušan Ilinčić i izrazio zahvalnost Anđeli za volonterski rad u Crvenom krstu jer je, kako je poručio, malo onih koji su bili spremni da se posvete humanom radu, posebno na početku korone, kada niko nije znao sa čime se tačno suočavamo.
Anđela je sve poslove u ovoj humanitarnoj organizaciji ali i drugim aktivnostima obavljala uz svakodnevno ispunjavanje svih uobičajenih obaveza. U školi je davala svoj maksimum i sve drugo postizala da završi i bude aktivna. Njoj nikada ništa nije bilo teško da obavi. Uvek se sama javljala za učešće u svim događajima i bila spremna da pomogne. Nije bilo ni jedne aktivnosti u kojima nije učestvovala i to tako, čini se, lagodno i uvek uz osmeh. Ali, nije joj uvek bilo do osmeha. Ipak, pravi je borac. Stremi ka svojim ciljevima i čini se da je ništa u tome ne može sprečiti, jer uvek nađe rešenje i način. Trenutno radi u obližnjoj hladnjači kako bi zaradila novac koji će usmeriti za školovanje i na taj način olakšati svojoj porodici.
–Ona mnogo ne potencira ali je činjenica da je u jednoj teškoj porodičnoj situaciji. Pored svih obaveza koje joj nisu plaćene, prinuđena je da radi i zaradi za sebe, za svoje školovanje. Verujem da će ovo što je upisala lagano završiti ali se nadam da se na tome neće zaustaviti jer bi bilo šteta ne iskoristiti takav kapacitet za dodatno usavršavanje i sticanje znanja- istakao je direktor Srednje škole i dodao da baš od takvih, kao što je Anđela, postaju pravi ljudi.
Do sada je uspevala dobrom organizacijom, pozitivnom energijom i predanim radom da odgovori na sve izazove. Svugde je stizala na vreme, ispoštovala sve obaveze. Bez izgovora i pogovora. Ništa joj nije bilo teško.
–Naprotiv. Bilo mi je drago kad mogu da pomognem i doprinesem bilo čemu dobrom. Da bi sve funkcionisalo mora da se organizuje vreme tako da sve uklopite. Mnogo puta ni sama nisam znala kako sam stizala sve da uradim. Moja mama, koja je za mene najveći heroj, često je govorila da sam više vremena provodila u školi i Crvenom krstu nego kod kuće. Ipak, kad se sve završi, uspevala sam da odvojim i malo slobodnog vremena za sebe. Imala sam svojih pet minuta- priča Anđela koja želi da nakon školovanja nađe posao koji će voleti da radi, zbog koga joj neće biti teško ujutru da se probudi i da svakodnevno besprekorno odgovara na sve izazove, na njoj svojstven način. Sa osmehom na licu i vedrinom u očima.
V. B.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa