10. septembar 2020.10. sep 2020.
KORONA MENjA PRAVILA
NOVA ŠKOLSKA GODINA POD MASKAMA

KORONA MENjA PRAVILA

Da bismo nastavili da razvijamo jedan od osnovnih ciljeva naše škole, a to je uključivanje u obrazovni sistem sa jednakim uslovima za sve, podizanje kvaliteta obrazovanja u seoskoj sredini sa ciljem zaštite najboljeg interesa učenika, a uz poštovanje svih preporuka za bezbedan povratak tokom trajanja pandemije Kovid 19, zaključak je da izdvojena odeljenja poseduju sve prostorne i kadrovske resurse koji su neophodni da se nastavni proces odvija uz istovremeni boravak svih učenika naših izdvojenih odeljenja
Prvog septembra nova školska godina je i za đake u OŠ “Mića Stanojlović” počela na neuobičajen način, pod maskama, uz podelu odeljenja na grupe u pojedinim školama i obavezno držanje fizičke distance. Čini se da su deca, iako im to teško pada, pokazala odgovornost i uglavnom se pridržavaju svih propisanih mera.
U školskoj 2020/2021 osnovaca je u koceljevačkom kraju preko 800, nešto manje u odnosu na prethodnu. U školske klupe prvi put je selo skoro sto prvaka, koliko ih je već nekoliko godina unazad.
Prema rečima direktorke škole Sonje Popović, svi roditelji su anketirani i ogromna većina se izjasnila za neposredan obrazovno-vaspitni rad koji se i primenjuje u svim izdvojenim odeljenjima, osim u višim razredima matične škole.
–Za učenike drugog ciklusa u matičnoj školi obrazovno-vaspitni rad se organizuje kroz kombinovani model jer broj učenika u svim odeljenjima od petog do osmog razreda prelazi 15, pa se odeljenja dele na grupe. Svi đaci u grupi A u toku jedne nedelje imaju nastavu u školi ponedeljkom, sredom i petkom, dok učenici grupe B u školu dolaze utorkom i četvrtkom. Naredne nedelje se grupe rotiraju. Kada nisu u školi primenjuje se nastava na daljinu, odnosno on lajn nastava- objašnjava direktorka.
Sa druge strane, u svim izdvojenim osmorazrednim odeljenjima nastava se ostvaruje svakodnevno sa celim odeljenjem prema rasporedu časova koji je usvojen na nivou škole. Kako je rečeno, nije neophodno da se odeljenja dele na grupe, jer broj đaka u njima ne prelazi propisani broj a škola ima dovoljno prostora, te su ispoštovane sve propisane mere.
–Učenici koji nastavu pohađaju u izdvojenim odeljenjima žive na velikoj udaljenosti od škole, nemaju redovne autobuske linije, iz jedne porodice imamo više učenika različitog uzrasta, većina učenika dolazi iz nestimulativnih sredina. Da bismo nastavili da razvijamo jedan od osnovnih ciljeva naše škole, a to je uključivanje u obrazovni sistem sa jednakim uslovima za sve, podizanje kvaliteta obrazovanja u seoskoj sredini sa ciljem zaštite najboljeg interesa učenika, a uz poštovanje svih preporuka za bezbedan povratak tokom trajanja pandemije Kovid 19, zaključak je da izdvojena odeljenja poseduju sve prostorne i kadrovske resurse koji su neophodni da se nastavni proces odvija uz istovremeni boravak svih učenika naših izdvojenih odeljenja. Satnica se određuje na nivou škole a časovi traju 30 minuta- rekla je Popović i dodala da se produženi boravak organizuje u manjim, homogenim grupama đaka prvog i drugog razreda.



U nižim razredima svi učenici svakodnevno idu u školu a podela na grupe zbog većeg broja učenika od propisanog prisutna je samo u matičnoj školi u Koceljevi kao i u izdvojenom odeljenju u Draginju. Obe grupe rade tako da se početak nastave menja na nedeljnom nivou, odnosno jedne nedelje grupa A radi kao prva a naredne je druga.
U školi veliku pažnju pridaju zaštiti i prevenciji učenika i zaposlenih jer su njihovo zdravlje i bezbednost prioritet. Kako je rečeno, sva dvorišta su dezinfikovana kao i školski objekti koji su opremljeni potrebnim sredstvima za dezinfekciju.
–Možemo biti prezadovoljni pripremljenošću naše škole a zahvalnost dugujemo lokalnoj samoupravi koja je obezbedila veliki deo sredstava. Završeni su radovi u školi u Kamenici, gotova je sportska sala, kupljen nameštaj, obeleženi tereni. Završavaju se i radovi u Donjem Crniljevu. Asfaltirani tereni u Svileuvi, rekonstruisan krov u Zukvama. Završena rasveta na spratu u matičnoj školi. Stigle su i nove table koje su raspoređene tamo gde su bile najprotrebnije. U okviru besplatnog projekta MPNTR tokom leta urađen je internet u školi u Koceljevi, a novom instalacijom pokrivene su sve učionice. Od ove školske godine više sredstava ćemo izdvajati za ogrev, jer se u školama u Ljuticama, Kamenici i Donjem Crniljevu prešlo na pelet- izjavila je Sonja Popović i dodala da je nastava u najvećoj meri stručno zastupljena, osim dela matematike kao i dela ruskog i nemačkog jezika.
V. Bošković

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa