17. septembar 2020.17. sep 2020.
Krivične prijave zbog  napada na ustavno uređenje
NEBOJŠA ZELENOVIĆ, GRADONAČELNIK NOSILAC LISTE “ŠABAC JE NAS”

Krivične prijave zbog napada na ustavno uređenje

Prijava je podneta Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da “izraze svoju izbornu volju“ i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra i to protiv Milana Ostojića Sandokana, Aleksandra Pajića, Đorđa Todorovića Burgosa, Zorana Jevđenića, načelnika Policijske uprave u Šapcu, Bobana Birmančevića, Nebojše Stojićevića Jarinog iz Šapca, Vladana Krasavca, načelnika Mačvanskog upravnog okuga, Radojice Prijovića iz Majura, i više drugih nepoznatih lica
Pravni tim liste “Šabac je naš” čiji je nosilac aktuelni gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović podneo je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da “izraze svoju izbornu volju“ i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.
Gradonačelnik Zelenović je naglasio da je krivična prijava podneta sa svim dokazima koje podrazumevaju fotografije, video snimke i izjave svedoka. Krivična prijava je podignuta zbog krivičnog dela udruživanje radi protivustavne delatnosti, napada na ustavno uređenje, povrede prava glasanja i davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem.
- Ono što se desilo na izborima u Šapcu 21. juna i 5. septembra je rukovođeno i organizovano od strane kriminalaca u dogovoru sa članovima Srpske napredne stranke, što je krivično delo koje se zove napad na ustavno uređenje države Srbije. Zbog toga smo danas podneli krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv lica za koja mislimo da su sprečila građane Šapca da normalno izraze svoju izbornu volju i da slobodno glasaju - rekao je Zelenović.
On je dodao da su kriminalci, njih nekoliko stotina, “vršili prinudu, pritisak, davali novac i na druge načine sprečavali izražavanje slobodne volje“ građana Šapca.

Plaćanje glasova
Član Zelenovićevog pravnog tima Aleksandar Mijailović rekao je novinarima da je u mestu u kom je on bio član biračkog odbora grupa Roma došla organizovano na glasanje, kao i da su na njegovo pitanje da li ih je neko organizovao i platio im odgovorili potvrdno.
On je dodao da je zabeležen i slučaj žene koja je pogrešila biračko mesto, a potom se žalila da “ako ne bude glasala neće moći da dobije novac“.
Prema njegovim rečima, on ima 123 izjave svedoka i dokaze za 260 kršenja izbornih pravila od čega je 90 krivično delo.


- Podneli smo krivičnu prijavu protiv Milana Ostojića Sandokana, Aleksandra Pajića, Đorđa Todorovića Burgosa, Zorana Jevđenića, načelnika Policijske uprave u Šapcu, Bobana Birmančevića, Nebojše Stojićevića Jarinog iz Šapca, Vladana Krasavca, načelnika Mačvanskog upravnog okuga, Radojice Prijovića iz Majura, i više drugih nepoznatih lica - naveo je gradonačelnik Šapca.
Prema njegovim rečima, uz krivične prijave priloženi su i dokazi sa izjavama, slikama i video materijalom.
On je dodao da su “svi videli šta se dešava“ i da su i pripadnici Policijske uprave u Šapcu bili svedoci, ali da niko ništa nije uradio da se to spreči, navodeći da se zato krivična prijava podnosi i protiv načelnika Policijske uprave u Šapcu.
Kada je reč o budućnosti, Zelenović je rekao da njima ne preostaje ništa drugo nego da se bore za slobodu i da tu volju niko ne može da ukrade i pobedi.

Nepoznata sila spojila Pajiće
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović nije imao objašnjenje za sastanak svog koalicionog partnera Nemanje Pajića sa predstavnicima Srpske napredne stranke u Šapcu.
-Neka potpuno nepoznata sila se desila, čim je Nemanja Pajić seo za isti sto sa njima. Bio je na ovom istom mestu sa nama sa nama kada smo podnosili krivične prijave protiv svih tih osoba. Siguran sam da niko ko je glasao za listu “Novi tim za Šabac” nije glasao za to da oni sada budu zajedno, rekao je Zelenović.
Gradonačelnik Šapca je potvrdio da se prethodnih dana nije video sa svojim koalicionim partnerom Nemanjom Pajićem.
On je pozvao sve glasače liste “Novi tim za Šabac” da, na ponovljenim izborima, podrže njegovu listu ili neku od lista “kojima je sloboda na srcu”.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa