17. septembar 2020.17. sep 2020.
I smeh je zarazan
52. “ČIVIJADA” U DRUGAČIJEM FORMATU

I smeh je zarazan

„Čivijada“ će moći da se prati na Fejsbuk stranici Turističke organizacije Grada Šapca, na Fejsbuk stranici “Glasa Podrinja” i na portalu RTV “Šabac”. Na konkurs je ove godine stigao rekordan broj aforizama i znatno veći broj karikatura
Korona je ove godine izvukla čiviju i „Čivijadi“, tradicionalnoj, onakvoj kakvu je Šapčani znaju već duže od 50 godina. Neće biti ni Čivijaškog karnevala, manifestacije koja je poslednje decenije nezaobilazni deo „Čivijade“, a kojoj su se posebno radovali mlađi sugrađani.
Međutim, kako se život dobrim delom preselio na društvene mreže, tako će i „Belosvetski vašar humora i satire“ naći mesto pod onlajn suncem. Neki od programa, za koje mogu da se obezbede potrebni epidemiološki uslovi, biće realizovani i „uživo“.
„Čivijada“ će moći da se prati na Fejsbuk stranici Turističke organizacije Grada Šapca, na Fejsbuk stranici “Glasa Podrinja” i na portalu RTV “Šabac”.
Slogan ovogodišnje „Čivijade“ koja će se održati od 17. do 19. septembra je „I smeh je zarazan“.

Program Čivijade
Četvrtak, 17. septembar
11.00 Čivijaški dobošar
Odmah nakon toga Izložba karikatura i aforizama – Trg šabačkih žrtava
Petak, 18. septembar
10.00 - 20.00 Bazar starih i umetničkih zanata – pešačka zona Karađorđeve ulice
19.30 Predstava “Maks Metalik” – centralnim gradskim ulicama
Subota, 19. septembar
10.00 – 20.00 Bazar starih i umetničkih zanata
18.00 Puštanje balona – Dunjića kuća, Biblioteka šabačka, Vinaverov trg, Veliki park (kod četiri stuba), Most, Trg šabačkih žrtava
21.00 Veliki vatromet na Savi


- Tradicionalno, Čivijaški dobošar će i ove godine svojim govorom otvoriti manifestaciju. Galeriju na otvorenom biće u znaku „Čivijade“. Predstavićemo ono što je bilo najinteresantnije prethodnih godina, odnosno, pobedničke karikature i aforizme. Ljudi će imati priliku da se od seca nasmeju, ali će i videti da se ovde 50 godina smejemo istim stvarima, navodi direktor Turističke organizacije Grada Šapca Srđan Mitrašinović.
Ovogodišnju „Čivijadu“ obeležiće i izlazak još jedne knjige koja će obuhvatati sve šale koje je naš narod objavio na društvenim mrežama, a vezane su za Kovid. Autor knjige je Zoran Nikolić Zozon, dugogodišnji predsednik žirija „Čivijade“ i deo ekipe emisije „Karavan“.
Na konkurs je ove godine stigao rekordan broj aforizama i znatno veći broj karikatura.
-Novina koju je prošle godine predložio predsednik Čivijaške republike, Miodrag Miša Majić, da se izabere najbolja učenička priča na temu „Dan kada sam se najviše smejao“. Naš predsednik se odrekao svog honorara kako bi bili nagrađeni pobednici. Prošle godine nismo imali nijedan prijavljeni rad, a ove godine su pristigli u velikom broju. Interesantno je da je jedno odeljenje iz „Lazine“ škole zajedno napisalo rad, koji je posvećen događaju sa Karnevala. Tako su i učestvovali na konkursu, ali se i podsetili Karnevala, kaže Mitrašinović.
Karnevala neće biti u obliku i obimu koji je bio prethodnih godina. Ipak, za neke sadržaje, koji su deo ove manifestacije, postoje uslovi. Sa ljudima koji su u organizaciji Karnevala dogovoreno je da se na ulicama grada i Trgu održi predstava “Maks Metalik” i da se puste baloni sa porukama sa šest lokacija. Sugrađana će moći da uživaju i u vatrometu na vodi koji će se biti upriličen u subotu u 21 sat.
Nažalost Šapčana koji su se najviše ponosili “pravom paradom ponosa” kako su nazivali Paradu beba i trudnica, ove godine izostaće i ovaj događaj.

Demokratski, tesno, reizabran Majić
Prošlogodišnji predsednik Čivijaške republike Miodrag Miša Majić prilikom inauguracije predložio je da se ne obavljaju izbori za ovu funkciju svake godine. Želja mu se ispunila. Prvi sudija na ovoj funkciji biće i prvi predsednik koji je to bio u dva vezana mandata.
-Izbori su organizovani. Bili su fer, potpuno demokratski. Svi su imali apsolutno ista prava na tim izborima. Trka je bila neizvesna i u njoj je pobedio dosadašnji predsednik. On nije imao protivkandidata, ali je bilo zaista uzbudljivo, tesno, a iznad svega pošteno. Bilo je nekoliko žalbi, ali sud i predsednik sudija su presudili da on ipak ostane još jedan mandat. Inače, on nije hteo ni da učestvuje na ovim izborima, ali su mu zamenili fascikle. Tek kada je potpisao video je iz medija da će biti kandidat, otrkio nam je nezvanično Mitrašinović, koji bez ikakvog sukoba interesa obavlja i funkciju savetnika predsednika Čivijaške republike.


M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa