17. septembar 2020.17. sep 2020.
Foto: Dragan Marković  (fb strana)

Foto: Dragan Marković (fb strana)

Godišnja izložba Udruženja likovnih stvaralaca Šapca

Vitalnost duhovnog bića

Radovi 47 autora, zastupljene sve umetničke forme. Dvočlani žiri načinio selekciju radova, Izložba potvrda optimizma u borbi sa virusom. Iskorak u odnosu na prethodnu godinu. Postavka dostupna do 24. septembra u Narodnom muzeju
Percepcija stvarnosti ili plod mašte, otisak dugotrajnog stanja duše ili izraz trenutka koji je uzburkao emocije, odraz čula sluha nastao pričama ili iskustva sadašnjosti. Svako ILI može zameniti veznik I dok se prolazi kroz postavku radova članova Udruženja likovnih stvaralaca Šapca na tradicionalnoj godišnjoj izložbi koja objedinjuje sve umetničke izraze, odnosno tehnike delovanja stvaraoca.
-Uprkos svim problemima trudili smo se da pripremimo izložbu i da istrajemo u tome ma kakva situacija bila u tom trenutku. Srećan sam što je ideja uspela i što imam čast da otvorim izložbu pred vama. Poštujemo sve mere opreza, ali smo tu zajedno, autori i publika što daje celinu događaju – rekao je predsednik Udruženja Likovnih stvaralaca grada Šapca dr Dragan Marković Markus.
Kada je godina, poput ove, potpuno obeležena otkazivanjima različitih manifestacija, a sve što će je obeležavati je jedna reč i broj koji uliva strah, veliki uspeh je očuvanje neprekidne tradicije, no uprkos svemu, specifične okolnosti nisu uticale na kvalitet, naprotiv, predsednik Udruženja uveren je da je očuvana uzlazna kriva iskoraka u odnosu na prethodne godine.
- Izuzetno sam zadovoljan radovima, ograničenje mobilnosti i dostupnosti mnogih sadržaja dorpineli su okretanju ka našem unutrašnjem biću, onom misaonom i maštovitom, u mnogome zapostavljenom usled potrošačkog karaktera globalnog društva. Izložba je potvrda vitalnosti duhovnog bića čoveka koji stvara, istražuje, nudi nove vidike i mogućnosti afirmacije. Naravno, sve ovo ne bi bilo moguće bez pomoći Grada, bez podrške bi teško realizovali i godišnju izložbu, ali i druge projekte koje planiramo, kao što su izložba fotografije, radionica stripa, izdavanje časopisa „EON“ i veliko im hvala na tome – dodao je Marković uz poruku da je stvaranje i konzumiranje umetničkih dela čin društvene povezanosti i pored poštovanja novonametnute i neophodne fizičke distance.
Tradicionalna izložba je do ove godine priređivana u decembru, sada je presek napravljen nešto ranije, što jeste novina, ali može to biti i podstrek, nova nada da se polako umetnost vraća u javnost kroz javne događaje inače prekinute proglašenjem epidemije.

Umetnici i stvaralaštvo su imali specifične okolnosti koje ostavljaju pečat na kreativnost, ali se nadam da je to iza nas i da ovom izložbom počinje niz događaja koji će oplemeniti duše posetilaca, ljubitelja umetnosti


-U decembru smo planirali neke druge aktivnosti, ali je od termina bitniji sadržaj postavke koji je, prema mojem mišljenju, izuzetan. Iza nas je težak period i svi smo trpeli na različite načine. Umetnici i stvaralaštvo su imali specifične okolnosti koje ostavljaju pečat na kreativnost, ali se nadam da je to iza nas i da ovom izložbom počinje niz događaja koji će oplemeniti duše posetilaca, ljubitelja umetnosti. Kvalitet koji je ovde prisutan je pravi korak optimizma – istakla je direktorka Narodnog muzeja Nela Tonković.
Radove na Izložbi predstavlja 47 autora, zastupljene su različite forme, od crteža, grafike, slikarstva različitim tehnikama, strip nacrti, skulpture, fotografije. Izborni žiri činile su istoričarke umetnosti Tatjana Marković i Sonja Petrović Jagić, a dela će u Muzeju posetiocima biti dostupna do 24. septembra.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa