17. septembar 2020.17. sep 2020.
Rakija ne teče bez politike
Pečenje ljute šljivovice u Ševaricama

Rakija ne teče bez politike

Nekad je pečenje rakije bio društveni događaj u selu. Već u prvi sumrak uz kazan su počinjali seoski razgovori . Danas samo njih dvojica , gazda i kazandžija
Odavno, već ko zna otkad pusti su ševarčki šorovi. Nema više dečje graje, nema više jata gusaka da tumaraju blatnjavim jalacima. Tišinu utihnule Mačve prekide bar na tren “klaparanjeˇ garavog kazana. Lenjo, uz Đokića brdo vukla se vesela mašina i posle ko zna koliko leta skrenu u Lukarića avliju.
Gazda Dragorad Lukarić - penzioner prirpravnik ne pije već dugo , al rešio da se kazan zapuši i u njegovoj avliji, da šljivovica zamiriše i u njegovoj duši...
Kazandžija Milosav Nujić, momak od šezdeset leta očas posla založi kazan. I zadimi se pola Arlovice...Poteče mačvanska šljivovica ...
Nekad je pečenje rakije bio društveni događaj u selu. Već u prvi sumrak uz kazan su počinjali seoski razgovori . Danas samo njih dvojica , gazda i kazandđija.
- Čudi me da nema nikog, pa da započnemo neki razgovor - rekoh
-Neće oni još, pijanci seoski su poumirali , a ovi trezvenjaci su ti špiclovi , sad im je politika udarila u glavu.
Što je noć više odmicala vatra postade sve milija. Tri bagremova panja namenjena gostima još čekaju. Niko ne dolazi.
- Kažem ja tebi - opet će kazandžija Milosav, nije meni prvina, znam ti ja ovde svakog uglavu. Ti si dugo bio odsutan iz Ševarica , ne znaš ti ove ljude i ova zla vremena. Bolje bi ti bilo da se nisi ni vraćao.
Ja se trznu. Mislim se , šta zna Milosav,
U neko doba , zalaja Belko - znači ide neko - pomislih.
Komšija Radovan Savčić. poznajem ga po hodu , tumara baščom. Nije on neki rakidžija, al voli dosta da priča a manje da sluša druge. Već dugo je seoski odbornik, skoro su mu i sina zaposlili.
Nije čestito ni seo poče da galami.
- Opet na sud nego šta, oni misle ako su pokrali Srbiju da mogu i Šabac . E teraćemo se do božje kuće, - veli.
Ćuti Milosav, ćutim i ja...
- Neda se lako ni naš Zeleni, nismo ni mi tikva bez korena. Ama cela Evropa će za ovo da čuje...
Milisav rastavlja kazan. Para kulja ispod poklopca. Ja ložim vatru i čekam da Radovan sve izdeklemuje.
Opet zalaja Belko...Mislim se, ko bi mogao u ovo doba noći...
- Domaćine - viče...
Vatra obasja lice mog rođaka Milutina. Stara smo svojta, moja mati je iz njegove familije , iz Arsenovića. Kad ugleda Radovana malo se trže., vrati već ispruženu ruku , neće da se pozdravi...
- Da se ne pozdravljamo u ovo vreme zaraze stalno ponavljaju na televizoru - i sede naspram Radovana. Vatra obasja lice i jednog i drugog. znao sam ja šta Radovan misli o Milutinu, al znao sam šta Milutin ima da kaže Radovanu. Toga sam se najviše i bojao.
- I šta bi Milutine - opet na sud, potpali vatru kazandžija Milosav i nestade u mraku.
- Na sud jašta - Dobar je naš predsednik celoj Srbiji i celom svetu samo ne valja našim ševarčanima i još ponekim -odbrusi Milutin i sevnu očima na Radovana.
Radovan ćuti. Znam neće dugo... i otvori se svađa golema...
Kazandžija Milosav ne mogaše više slušati, Podiže žarač i reče..
-Koji god da pobedi , il ovaj tvoj Zeleni , il ovaj tvoj Medeni ti ćeš radovane morati sina sutra da pratiš u onu fabriku za trista evra da guta koronu, a ti ćeš Milutine i dalje da smrdiš da svinjsku balegu i da svinje na šor izgoniš jer niko neće ni za džabe da ti ih uzme. i ja ću i sutra u svojih šezdeset leta morati da se pečem pored ovog kazana.
- Svi ućutaše. A ja pomisli e jadna li si ti Srbijo šta si dočekala da ti Milosav kazandžija sa četiri razreda škole miri srpske domaćine.
Ni rakija u Mačvi više ne teče bez politike. Sreća što kazan već ranom zorom nastavi da klapara drugim šorovima sela Ševarica.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa