24. septembar 2020.24. sep 2020.
Značaj sajmova i manifestacija nemerljiv
“MAČVANSKI DUĆAN” NA BAZARU STARIH I UMETNIČKIH ZANATA

Značaj sajmova i manifestacija nemerljiv

Proizvođačima nije lako jer im je Bazar, uz sajmove, najbolja prilika da kupce upoznaju sa svim proizvodima i da prodaju nešto. -Naši proizvođači godinama učestvuju na ovakvim manifestacijama i sajmovima, a došli smo do toga da se sada sve svodi na onlajn prodaju, kaže Danijela Gavrić idejni tvorac “Mačvanskog dućana” i savetodavac PSSS
Šapčani su već navikli da deset puta godišnje mogu da kupuju svoje omiljene proizvode domaće radinosti na Bazaru starih i umetničkih zanata. Zbog epidemiološke situacije Bazar koji je u petak održan u okviru Čivijade, bio je tek treći ovogodišnji. Proizvođačima nije lako jer im je Bazar, uz sajmove, najbolja prilika da kupce upoznaju sa svim proizvodima i da prodaju nešto.
Sajam poljoprivrede u Šapcu bio je prva “žrtva” epidemioloških mera, a zatim su otkazani i svi slični događaji u okolini. Iako su pijace u Šapcu i najveći deo vanrednog stanja radile normalno, malim proizvođačima se ne isplati da plate zakup tezgi. Tako se prodaja svela na onlajn i na kućnom pragu. Neki su se u ovome snašli bolje, neki lošije.
Dve grupe za onlajn prodaju poljoprivrednih proizvoda su se izdvojile u Šapcu, “Onlajn pijaca Šabac” i “Mačvanski dućan”. Iako je ideja bila pomoć ženama preduzetnicama iz sela, “Mačvanski dućan” je nešto kasnije postao sinonim za domaće proizvode iza kojih stoje poljoprivredna domaćinstva od sadnje biljke do pakovanja.
-Nisam bila na Bazaru od prošle godine, a on mnogo nam znači. Ljudi vide šta nudimo, probaju. Pored “Mačvanskog dućana” član sam i Udruženja “Kiša” koje ima svoj lokal, pa na taj način i putem interneta uspem nešto da prodam. Kako sam skoro počela da se bavim nekim stvarima i još mi je sve novo, zadovoljna sam, kaže Marijana Mitrović iz Orida.



Marijana od 2016. sadi lekovite bilje, a odnedavno je naučila da pustuje vunu. Takođe, pravi i ukrasne korpice i uzgaja nekoliko vrsta pečuraka.
-Čajevi su potpuno prirodni. Sama ih gajim, bez ikakvog prskanja. Imam: nanu, kantarion, matičnjak, žalfiju, neven, kantarionovo ulje, lavandu. Sada sam najviše posvećena pustovanju vune. To sam naučila da radim u februar i jako mi je zanimljivo. Gajim i pečurke: brestovače, bukovače i lekoviti ćuranov rep. Imam od svega po malo, ali po ceo dan sam posvećena tome, kaže Marijana.
Na Bazaru se pojavio i jedan nov proizvod-ekstremno ljuti sos. Ovaj sos, kao i slatko od ljutih papričica, pravi Svetlana Gligorić iz Jelenče.

Stručna kontrola svakog proizvoda
“Mačvanski dućan” trenutno ima 21 člana. Specifično je to da stručnjaci Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac prate čitav proces proizvodnje.
-Članovi “Mačvanskog dućana” se bave različitom proizvodnjom, od brašna, mlečnih proizvoda, suhomesnatih, svega od voća i povrća. Nema preprodaje tuđih proizvoda. Savetodavci Poljoprivredne savetodavne i stručne službe vode čitavu proizvodnju počev od izbora semena, đubriva, provere ispravnosti vode kojom se navodnjava. Možemo da stanemo iza svega, od proizvoda za preradu do gotovih proizvoda i konzerviranja. Primenjuju se ekološki preparati za pripremu zemljišta, ishranu i zaštitu, kao što su organsko đubrivo, kompost, stajnjak. Tokom vanredne situacije savetovali smo ih telefonom. Takođe, proizvođače mlečnih proizvoda obilaze veterinari Veterinarskog specijalističkog instituta, navodi Danijela Gavrić.


-Dve godine proizvodim samo ljute paprike i to one najljuće. Seme sam nabavljala iz Nemake i Španije, a u asortimanu imam: habaneru. škorpion, morugu, karolinu. Sosevi koje proizvodim su ekstremno ljuti, jer su napravljeni od ekstremno ljutih papričica. Moraju da se mešaju sa nečim, nisu predviđeni da se jedu sami. Postoje takmičenja na kojima se jedu ove paprike, ali pored je hitna pomoć. Ne može svako da ih jede, upozorava Svetlana.
Karolina koju proizvodi ima dva miliona skovila. Skovil je merna jedinica za ljutinu paprika, a 16 skovila je prosečna granica za osećaj ljutine. Feferone imaju između 100 i 500 skovila.
Od ovih papričica Svetlana je napravila i slatko, koje se pravi kao i bilo koje drugo, samo se umesto voća ljute paprike kuvaju sa šećerom. Dobijeni proizvod je istovremeno i veoma sladak i mnogo ljut.
Danijela Gavrić idejni tvorac “Mačvanskog dućana” i savetodavac PSSS navodi da su ovakvi događaji u Šapcu i okolnim gradovima i opština značajni za male proizvođače.
-Naši proizvođači godinama učestvuju na ovakvim manifestacijama i sajmovima, a došli smo do toga da se sada sve svodi na onlajn prodaju. Preko udruženja i donatora obezbedimo sredstva za prevoz i učešće na sajmovima. Jedna od takvih manifestacija biće i Sajam pčelarstva, koji se održava u Beogradu od 30. septembra do 4. oktobra, gde će članovi “Mačvanskog dućana” svoje proizvode ponuditi Beograđanima, kaže Gavrićeva.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa