Berza

  • aero 896 ▲ 3,11%
  • dinnpb 3.606 ▼ -1,21%
  • enhl 645 ⚫ 0,00%
  • kmbnpb 1.298 ▲ 0,23%
  • niis 680 ⚫ 0,00%
  • utsi 1.300 ▼ -13,33%
(1. septembar 2011.)
LjUBOMIR ĆORILIĆ U KULTURNOM CENTRU

PESNICI ZA SVA VREMENA

Prošlog petka predstavljena je antologija „Zlatna petorka srpske poezije za decu i mlade“ Ljubomira Ćorilića. Gost večeri pesnik Nedeljko Popadić. Stihove govorili pesnikinja Branka Todorović i glumac Bora Božanić. Muzički program Katana, gitara i Toša, klavijature
Prijatna večernja atmosfera prošlog petka donela je druženje sa pesnicima koji su, nezavisno od vremena življenja, postali naši savremenici, a samim tim i pesnici za sva vremena kada je u pitanju dečja poezija.
Antologija „Zlatna petorka srpske poezije za decu i mlade - Zmaj, Radović, Antić, Erić i Popadić“ predstavlja, kako sam autor navodi, svojevrsnu „ispravku“ prve i jedine „Istorije srpske književnosti za decu“ Tihomira Petrovića. U pitanju je deo koji se odnosi na poetiku petorice srpskih pesnika koji bi „da su živeli u isto vreme, po uzajamnom poetičkom prožimanju činili jedinstvenu pesničku grupu“.
Osmelio se autor da posle dugog proučavanja, čitanja i iščitavanja šta su drugi pre njega zapisali, stvori jedno kapitalno delo srpske književne istorije, sačinjene od ogleda i izbora pesama, koje će ostati u amanet budućim pokoljenjima. Recezenti ove antologije prof. dr Voja Marjanović, prof. dr Spasoje Grahovac i književnik Raša Popov slažu se sa autorom da se u pročelju ove zlatne petorke nalazi Zmaj, dok Radović, Antić, Erić i Popadić poseduju Zmajevu savremenost i intonaciju.

Najnoviji broj

11. jul 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa