1. septembar 2011.1. sep 2011.
LjUBOMIR ĆORILIĆ U KULTURNOM CENTRU

PESNICI ZA SVA VREMENA

Prošlog petka predstavljena je antologija „Zlatna petorka srpske poezije za decu i mlade“ Ljubomira Ćorilića. Gost večeri pesnik Nedeljko Popadić. Stihove govorili pesnikinja Branka Todorović i glumac Bora Božanić. Muzički program Katana, gitara i Toša, klavijature
Prijatna večernja atmosfera prošlog petka donela je druženje sa pesnicima koji su, nezavisno od vremena življenja, postali naši savremenici, a samim tim i pesnici za sva vremena kada je u pitanju dečja poezija.
Antologija „Zlatna petorka srpske poezije za decu i mlade - Zmaj, Radović, Antić, Erić i Popadić“ predstavlja, kako sam autor navodi, svojevrsnu „ispravku“ prve i jedine „Istorije srpske književnosti za decu“ Tihomira Petrovića. U pitanju je deo koji se odnosi na poetiku petorice srpskih pesnika koji bi „da su živeli u isto vreme, po uzajamnom poetičkom prožimanju činili jedinstvenu pesničku grupu“.
Osmelio se autor da posle dugog proučavanja, čitanja i iščitavanja šta su drugi pre njega zapisali, stvori jedno kapitalno delo srpske književne istorije, sačinjene od ogleda i izbora pesama, koje će ostati u amanet budućim pokoljenjima. Recezenti ove antologije prof. dr Voja Marjanović, prof. dr Spasoje Grahovac i književnik Raša Popov slažu se sa autorom da se u pročelju ove zlatne petorke nalazi Zmaj, dok Radović, Antić, Erić i Popadić poseduju Zmajevu savremenost i intonaciju.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa