24. septembar 2020.24. sep 2020.
Muzička empatija pomera granice
Milana Zarić – prva harfa Beogradske filharmonije

Muzička empatija pomera granice

MIRAGE – video performans sa harfom i elektronikom u Šapcu. Harfa idealna za istraživanje mogućnosti muzike. Suština je u muzičkoj empatiji. Audio –vizuelna saradnja sa Izvanrednim Bobom. Delovanje u okviru nametnutih ograničenja
U neslućenim granicama kreativnosti postoji bar delić prostranstva gde se nešto laicima udaljeno miljama, može susreti, a iz tog dodira se stvoriti nešto jedinstveno. Ton anđeoskog instrumenta poput harfe i elektronska muzika samo deluju nekompatibilno.
-Muzika nije samo ton, ona je zvulni pejzaž sačinjen i od tišine i tonski nedefinisanih zvukova. Harfa jeste instrument koji najpre povezujemo sa klasičnom muzikom, odnosno terapeutskim, anđeoskim zvukom, međutim njena veličina, sadržaj metala, drveta, žica, ukazuje na širok dijapazon mogućnosti za istraživanja zvučnosti. Samim tim je idealna za pomeranje granica u otkrivanju muzike novog vremena – ističe Milana Zarić, prva harfa Beogradske filharmonije koja je nastupila u Šapcu sa svojim partnerom i saradnikom, kompozitorom iz Britanije, Ričardom Baretom.



Muzika je spojila Milanu i Ričarda, ukrštajući, ne samo umetničke, nego i životne puteve. U hronološkom rasporedu umetnost je prethodila ličnom poznanstvu, a poput života, početak, sredina i kraj svega je u razumevanju.
-Sviram i električnu harfu, instrument modifikovan kroz elektorniku i samim tim je ona ogledalo Ričardovom instrumentu, ali i obrnuto. Suština je u muzičkoj komunikaciji, bolje reći muzičkoj empatiji među saradnicima koja stvara uspešan komad prijatan za ljubitelje muzike. Princip razumevanja nadilazi muzičke žanrove i primenjiv je u svakom. Ričard i ja smo i životni partneri, našli smo sponu i privatno i kroz rad. Uvek ističem da je on duhovni pokretač ansambla „Studija 6“, jer je međusobno jedno drugom preporučio trubača Nenada Markovića i mene 2012. godine, prilikom osnivanja Ansambla, a bio je onda negde u Evropi, ne blizu Srbije svakako. Naš duet smo predstavili na gotovo svim kontinentima, sarađujemo na komadima i tako nastaju specijalni projekti poput ovog.
Šapčanima se umetnički spoj Milane i Ričarda predstavio u saradnji sa beogradskim umetnikom poznatog pseudonima Izvanredni Bob. Reč je o projektu “Mirage”, video prerformasu sa harfom i elektronikom koji je podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja. Onlajn prezentacija je međa aktuelnih okolnosti u kojoj umetnici moraju da pronađu prostor originalnosti.

-Često poredim ulogu kulture u društvu sa ulogom harfe u filharmonijskom orkestru, jer taj instrument praktično objedinjuje sve instrumente. Ovakvi nastupi su prilika da napustimo klasično poimanje savremene muzike i da otvorimo, u svakom smislu, horizonte posmatranja – navodi Marija Ratković, pomoćnica gradonačelnika za mllde
-Spajamo svetlosne talase, zvučne talase, kreirajući neku sinergiju. Kao što oni sviraju, tako se i ja trudim da sviram sa svetlima, bojama i to je nešto novo za mnoge poštovaoce audio-vizuelnog performansa. Nije mi prvi put u Šapcu, rado se vraćam uvek – predstavio je Izvanredni Bob.


-Bob je sjajan umetnik i u ovoj našoj saradnji, on vizuelno prati našu muziku. Akustika ovdašnje sinagoge je izuzetno interesantna. Mi se trudimo da u svakom nastupu značajno mesto damo improvizaciji, ističući dozu neočekivanog u svakom komadu. Sve to stvara atmosferu, sve pomenuto, kao i prisutni ljudi. Nažalost, okolnosti su takve i prinuđeni smo da se krećemo u novim okvirima. Želeli smo nastup u Šapcu, pred publikom, sada to nije moguće, Trenutno, želimo da nepovoljan trenutak za sve transformišemo u nešto vredno slušanja, gledanja, učestvovanja, makar i na daljinu. Interent pruža mogućnost da dopremo do većeg broja ljudi i njima približimo naš rad – zaključila je Milana Zarić.
Kako izgleda jedinstveni spoj i na koji način se zvuk može slikati bojama svi možemo pogledati od danas (četvrtak, 24. septembar) na ju tjub kanalima ansambla Studio 6 i Narodnog muzeja Šabac.

D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa