24. septembar 2020.24. sep 2020.
Priznanje za Marinkovića
Nagrada „Desanka Maksimović“

Priznanje za Marinkovića

Najznačajnije priznanje za poeziju u rukama našeg pesnika. Šestočlani žiri doneo jednoglasnu odluku. Dodela verovatno u oktobru. U javnom svetu poezije Marinković od 1983. godine
Naš pesnik Tomislav Marinković ovogodišnji je laureat jedna od najprestižnijih književnih nagrada kod nas i jedne od najvrednovanijih u oblasti poezije, priznanja “Desanka Maksimović”.
Petočlani žiri u sastavu: Tanja Kragujević, Vladimir Kopicl, Slobodan Zubanović, Sonja Veselinović i Svetlana Šeatović (predsednik) istakao je u obrazloženju da je „Tomislav Marinković sredinom osamdesetih godina ušao krupnim koracima u srpsku poeziju, a svakom novom knjigom je usavršavao poetički iskaz donoseći veoma delikatnu lirsku notu obeleženu emotivnim i misaonim tokovima u razvoju srpske poezije“. Prethodne godine je prestižna plava edicija Srpske književne zadruge objavila zbiruku izabranih pesama našeg sugrađanina. Marinković je prvu zbirku objavio još 1983. godine, brzo je neapredovao na lestvici domaćih pesnika i danas je jedan od najpoštovanijih i najuvaženijih. Nagrada će biti uručena najverovatnije početkom oktobra, ali je to uslovljeno epidemiološkom situacijom.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa