24. septembar 2020.24. sep 2020.
Za bolje upravljanje imovinom
ZAVRŠNICA PROGRAMA EXCHANGE 5 U BOGATIĆU

Za bolje upravljanje imovinom

Opština Bogatić, prošlog petka ( Sa partnerima opštinama Vladimirci i Mali zvornik) vrlo uspešno organizovala konferenciju na projektu “Efikasno upravljanje javnom imovinom-iskorak ka bržem razvoju naših lokalnih samouprava ” u okviru programa Exchange 5“, koji je finansirala Evropska unija, a sprovelo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština
- Opština Bogatić je kroz predloge projekata u okviru grant šeme Exchange 5 sa jedne strane, prepoznala šansu da kroz partnerski projekat ispuni svoje zakonske obaveze koje se odnose na popis i upis imovine u javnoj svojini, ali i da s druge strane uspostavi temelje za efikasnije upravljanje imovinom kojom raspolaže u budućnosti, rekao je pored ostalog u uvodnom izlaganju predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović na konferenciji u Bogatiću, održanoj prošlog petka, povodom završetka projekta “ Efikasno upravljanje javnom imovinom-iskorak ka bržem razvoju naših lokalnih samouprava”, koji je realizovan u okviru programa Exchange 5, koji je finansirala Evropska unija, a sprovelo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).
Zahvaljujući predhodno dobroj saradnji sa opštinama Vladimirci i Mali Zvornik, sve skupa je doprinelo da se ove tri lokalne samouprave Mačvanskog okruga (Bogatić, Vladimirci i Mali Zvornik) povežu i tako pokušaju da reše probleme i znatno unaprede postojeće stanje u oblasti upravljanja imovinom.
U opštini Bogatić ističu da su zahvaljujući podršci Evropske unije uspeli da se uhvate u koštac sa problemima upravljanja opštinskom imovinom, koja je jedna od oblasti obuhvaćenih reformskim procesima na putu evropskih integracija. Posebno im je drago što su se u okviru aktuelnog programa, kao koordinator projekta našli u krugu znatno većih i razvijenijih gradova, kao što su: Novi Sad, Niš, Subotica, Kruševac, Kragujevac, Smederevo...
Slično razmišljanje na ovoj konferenciji, izneli su i predstavnici partnerskih opština: Vladimirci i Mali Zvornik.



Rezultati
Govoreći o ostvarenim rezultatima projekta, menadžerka projekta Danijela Jović je istakla:
- Uspostavljena je opštinska organizaciona struktura za upravljanje imovinom u opštinama Bogatić,Vladimirci i Mali Zvornik. Usvojene dve nove opštinske odluke u vezi sa pribavljanjem, korišćenjem, upravljanjem i raspolaganjem opštinskom imovinom i tri nove opštinske odluke u vezi sa utvrđivanjem knjigovodstvene vrednosti nepokretnosti u javnoj svojini. Sprovedena edukacija lokalnih službenika i popisivača za vođenje evidencije i upravljanje opštinskom imovinom. Nabavljena/nadograđena i instalirana računarska oprema i softver za upravljanje imovinom u opštinama Bogatić, Vladimirci i Mali Zvornik. Sproveden popis i ažurirani podaci o 6.058 nepokretnosti u javnoj svojini opštine Bogatić, o 2.866 nepokretnosti u javnoj svojini opštine Vladimirci i o 2.112 nepokretnosti u javnoj svojini opštine Mali Zvornik. Sproveden je terenski popis i provereno fizičko stanje 346 objekata u sve tri opštine.


Tako se može konstatovati da je ispunjen opšti cilj projekta, a to je stvaranje preduslova za brži ekonomski razvoj opština Bogatić, Vladimirci i Mali Zvornik, kroz efikasnije upravljanje imovinom na lokalu.
Takva razmišljanja dele i generalni sekretar (SKGO) Đorđe Staničić i menadžerka projekta Danijela Jović, koji su takođe učestvovali u radu konferencije.
Svoje zadovoljstvo rezultatima projekta nije skrivao ni predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović.
- Sproveden je popis celokupne nepokretne imovine, koji je obuhvatio i terenski popis 214 objekata visokogradnje i ažuriranje opštinske evidencije o nepokretnostima u javnoj svojini koja sadrži 6.058 nepokretnosti. Naša opština sada ima kompletnu sliku o tome šta je njena imovina, u kakvom je stanju, ko su zakupci... Formirana je evidencija građevinskog i drugog zemljišta u javnoj svojini opštine Bogatić. Procenjena je tržišna vrednost, tako da sada naša opština ima utvrđenu tržišnu vrednost za 50 objekata visokogradnje i 50 parcela u javnoj svojini. Takođe, zahvaljujući projektu naša opština je ispunila svoju zakonsku obavezu i upisala podatke o svojoj imovini u centralni registar nepokretnosti u javnoj svojini koji vodi Republička direkcija za imovinu. To smo učinili za ukupno 2.774 nepokretnosti. Pored ovoga zahvaljujući projektu pripremljena je projektno tehnička dokumentacija za legalizaciju šest bespravno sagrađenih objekata sa ciljem upisa javne svojine opštine na njima. Među ovim objektima se nalaze za nas neki veoma važni, kao što su: Osnovni sud, Prekršajni sud, Turistička organizacija, Zavod za zdravstveno osiguranje, Zavod za zapošljavanje, zatim zgrade, zdravstvena u Klenju i Glušcima..., dodao je Damnjanović, naglašavajući da sprovođenje jednog ovakvog projekta za opštine Bogatić, Mali Zvornik i Vladimirce predstavlja odličnu referencu i podsticaj da dalje rade na privlačenju sredstava iz IPA fondova, kako bi na taj način obezbedile sredstva za unapređenje stanja i u drugim oblastima lokalnog ekonomskog razvoja.
Na kraju Dannjanović je uputio veliku zahvalnost Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i Stalnoj konferenciji gradova i opština koji su tokom realizacije ovog projekta pružali nesebičnu podršku i doprineli da se projekat uspešno završi.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa