24. septembar 2020.24. sep 2020.
Godišnjica

ŠEST DECENIJA OSNOVNE ŠKOLE U NAKUČANIMA

Osmogodišnja škola u Nakučanima počela je sa radom tačno pre 70 godina, 1. septembra 1950. godine. U staroj zgradi tadašnje četvororazredne škole koju, su posle Prvog svetskog rata pohađala deca iz Nakučana, Sinoševića i još nekih sela, uselili su se učenici 5. razreda Osmogodišnje škole. Škola je imala samo četiri učionice, a učenika je bilo preko stotinu, tako da se nastava odvijala i po ceo dan u dve smene.
Otvaranje ove škole mnogo je značilo za decu koja su tu išla u školu, a stanovala kod svojih kuća gde su pored školskih obaveza imala i obaveze u svom domaćinstvu, kao što je čuvanje stoke i sl. Takođe, i sa materijalne strane je bilo vrlo povoljno i za roditelje jer su 3 –4 prethodne poslerartne generacije morale ići u osmogodišnju školu u Šabac gde su plaćale stan jer nije bilo autobuskog prevoza, što je bio veliki finansijski izdatak za roditelje, pogotovu u to vreme kada su se porodice koje su obično imale više dece jedva prehranjivale i u tom posleratom vremenu jedva preživljavale.
Prvi učitelji u školi bili su: Radomir Šešić iz Nakučana, koji je ujedno bio i direktor škole, zatim bračni par Andrija i Sofija, učiteljica Gordana, Milica Plavšić, Ljubica Dragutinović, Iva Branković, Anđelka Milovanović i Mile Dimitrijević.
Posle 1955 –56. godine došli su novi kadrovi: Ignjat “Giga” Alimpić, Tića Marković, Cveja Jovanović, Ilija Tadić, Jelica Marković, Slobodan Bogdanović, Milena Tadić, Vesa Krstić i Radovan Nikolić.
Iz ove škole potekle su brojne generacije odličnih učenika koji su po završetku male mature (koja se polagala zaključno sa 1955. god.) otišli u srednje škole u Šabac i to u: Gimnaziju, Učiteljsku, Ekonomsku, Poljoprivrednu, Tehničku, Školu učenika u privredi ili na zanate. Svi su uglavnom završili škole. Jedni su se zaposlili i postali korisni članovi društva, dok se jedan broj odličnih učenika upisao na fakultete, koje su takođe uspešno završili.
Tako su Medicinski fakultet završili: dr Ljubiša Šešić, dr Aca Ivanović, dr Dragan Gajić, dr Dragić Ilić, dr Dragica Vuković-Šešić, dr Slobodan Jezdimirović, dr Mira Šešić-Dobrković i drugi.
Ekonosmki fakutltet su završili i postali profesori i magistri: Momčilo Živković, Dragan Pavlović, Vladeta Čekić, Jovan Vilotić, učitelji i nastavnici: Katarina Gajić, Borka Jevtić, Žića Cvejić i dr. Poljoprivrdni inženjeri: Toša Marković, viša medicinska sestra Desa Damnjanović, Dušan Mijailović, dipl. tehn. Dušan Gavilović, učitelj Jezda Alimpić, Toma Antonić, Mića Marjanović, Milan Alimpić, Branko Milovanović, Ivanka Marjanović-Jokić, Rajica Ostojić i dr. Zatim poznati novinari: Paja Isailović i Novak Marinković, a Osmogodišnju školu u Nakučanima završio je i Boban Dimitrijević.
Nekolicina učenika je otišla u vojnu struku kao: Žića Jezdimirović, Milorad Marković, Stevan Marković, Ivan Pantelić, Ratko Marković i još mnogi drugi, Novak Alimpić.
Kasnije, tačnije 1974. godine je izgrađena nova škola na mestu stare koja takođe radi i sada ali sa manjim brojem đaka, jer su u međuvremenu otvorene osmogodišnje škole u Volujcu i Krivaji.
Ovaj jubilej bi trebalo obeležiti skupom živih bivših nastavnka i đaka, jer jubilej škole – 70 godina postojanja je veliki i treba da ga obeleže sredstva informisanja i u medijima.
Pisac ovih redova je takođe bio polaznik prve generacije iako je imao samo 10 godina kada je pošao (rođen 1940.) i bio najmlađio đak.
M.Ivanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa