1. oktobar 2020.1. okt 2020.
Veliki problem ratara
SKLADIŠNE ŠTETOČINE KUKURUZA

Veliki problem ratara

Mere koje mogu doprineti smanjenju brojnosti skladišnih štetočina su preventivne mere, a što podrazumeva higijenu skladišnog prostora (čišćenje , krečenje). Hemijske mere zaštite imaju smisla samo ako su sprovedene mere komunalne higijene. Za hemijske tretmane koristi se insekticid Acteplic 50EC,K Obiol EC25, Etiol special. Prilikom pripreme tretmana strogo poštovati uputstvo proizvođača i zaštititi se prilikom tretmana po pravilima za ličnu zaštitu lica koje izvodi tretman
Skladišne štetočine mogu predstavljati veliki problem ako se zanemari njihovo prisustvo u skladištu. Razlog njihove pojave su sve toplije zime i leta tako da se može javiti više generacija godišnje. Razlog može biti i samo skladište koje je neadekvatno i ne sprovode se mere higijene. Jača pojava štetočina u skladištu najavljuje i jaču pojavu na parcelama pod kukuruzom.



U najznačajnije štetočine uskladištenog kukuruza spadaju: žitni moljac i žišci.
Žitni moljac (Sitotroga cerealella) je najopasnija štetočina uskladištenih žitarica i to posebno u godinama kada je sušna sezona zrenja, klipova i zrno su dobro suvi nisu dodatno prošli kroz proces sušenja u sušarama. Često se zaražen kukuruz iz polja unosi u skladište i tu se štetočina razvija i širi. Krajem leta u košarama, čardacima se najčešće nalaze gde je čak i do 50 % zaraženog zrna.
Imago je leptir žućkaste boje, razvija 2-4 generacije u toku godine u temperaturnom opsegu 10-27 °C. Jajna legla su na ili u blizini zrna, larva je žućkaste boje sa smeđom glavom ona buši zrno i izjeda sadržaj. Njen ceo razvoj je u zrnu. Napadnuto zrno ima okrugli otvor preko koga je opna tanka i kroz njega izleće leptir.
Štete se ogledaju u smanjenoj težini zrna i zaprljanosti klipova i zrna od izmeta larava. Moljci napadaju samo povšinski sloj zrnene mase do dubine 30 cm, ispod toga ne ulaze. Stepen napada ocenjuje se prosejavanjem uzoraka radi utvrđivanja broja leptira i sečenjem zrna zbog utvrđivanja broja gusenica. Slabim napadom smatra se 1-2 gusenice, a vrlo jakim preko 20 u 1kg zrna. Tokom leta potrebno je redovno pregledati zrnenu masu, dok tokom zime pratiti temperaturu u skladištu jer temperature veće od 10°C su dovoljne za pojavu i aktiviranje štetočine.
Druga vrsta štetočina koji se mogu naći u skladištu su kukuruzovi žišci (Sithophilus zeamays). Iz familije Curculionidae, to su pipe smeđe boje sa 4 tačkice svetlije boje, napada zrno u skladištu ali može napasti i klipove u polju kada su u fazi voštane zrelosti. Ova štetočina je otporna na niske temperature kao i na nedostatak hrane, pa bez nje može izdržati i više dana.



Mere koje mogu doprineti smanjenju brojnosti skladišnih štetočina su preventivne mere, a što podrazumeva higijenu skladišnog prostora (čišćenje , krečenje)
Hemijske mere zaštite imaju smisla samo ako su sprovedene mere komunalne higijene. Za hemijske tretmane koristi se insekticid Actellic 50 EC, K Obiol EC25, Etiol special.
Prilikom pripreme tretmana strogo poštovati uputstvo proizvođača i zaštititi se prilikom tretmana po pravilima za ličnu zaštitu lica koje izvodi tretman.
Ova hemijska sredstva se primenjuju preventivno jer se štetočina ne može suzbiti ako je štetočina unutra u zrnu.
Redovno održavanje skladišta i kontrola uskladištenog zrna je osnovna mera borbe protiv ovih štetočina.
PSSS Šabac,

Slavica Maksimović dipl.ing. zaštite bilja

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa