1. oktobar 2020.1. okt 2020.
Prikolice pune “žutog zlata”
OVE GODINE PRINOSI KUKURUZA
U ŠABAČKOM KRAJU BOLjI NEGO LANE

Prikolice pune “žutog zlata”

Prošle godine prosečan prinos kukuruza u opštinama Koceljeva, Vladimirci, Bogatić i Šabac, bio 5,6 tona po hektaru, a ovogodišnji se procenjuje na 7,8 tona, kaže Svetlana Zlatarić iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Šapcu
I vizuelnim pogledom na kukuruzna polja danas u Mačvi, moguće je reći da treba očekivati veće prinose nego prošle godine. Na to ukazuju i prvi ovogodišnji prinosi ranih sorti kukuruza ( Grupe zrenja 300 i 400 ) koji su već ubrani na prostoru četiri opštine, koje “pokriva” Poljoprivredno savetodavna i stručna služba Šabac (PSSS).
- Prinosi tih ranih sorti kukuruza iz grupa zrenja 300 i 400 , koje ratari beru, kreću se i do 10 tona po hektaru. Ipak se više opredeljuju za vršaj kukuruza, kombajnom, te je za to potrebno sačekati da vlažnost zrna bude odgovarajuća ( Do 15 odsto), kako bi se moglo skladištiti bez problema. Vremenski uslovi u periodu setve, kad je vlažnost zemljišta u pitanju nisu bili povoljni, te je sejano u različitom vremenu, što se sigurno odražava na prinose. Međutim, kasnije vreme je bilo naklonjeno ratarima i ovaj usev je sada u veoma dobrom stanju, što obećava prosek oko 7,8 tona po hektaru, kaže Svetlana Zlatarić iz Poljoprivredno savetodavne, stručne službe u Šapcu.
O solidnom prinosu na početku berbe kukuruza svedoče prikolice pune “zutog zlata”, koje je moguće videti na putevima, ovih dana.
Stručnjaci koji prate ove poslove tvrde da trenutne vremenske prilike odgovaraju ratarima i oni maksimalno koriste svaki lep dan da bogat rod kukuruza što pre smeste na sigurno.
Od kasnijih sorti se očekuje i više, a nema sumnje da će ambari, čardaci i silosi biti puni “žutog zlata”, kako popularno zovu kukuruz.
Ratari u Mačvi sa kojima smo razgovarali, ističu da pomenuta situacija stvara mogućnosti, koje će po svim prilikama iskoristiti, da obore popune stokom. Naime, uvereni su da je to rentabilniji put do veće zarade.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa