1. oktobar 2020.1. okt 2020.
Majka i otac
Postavka u Galeriji KC

Majka i otac

Sveprisutni arhetipi Majke i Oca. Uticaj porodice na psihološku strukturu pojedinca. Umetnost kao katalizator. Unutrašnje borbe, konflikti, suočavanje sa sopstvom i okruženjem
Šapčani do 5. oktobra imaju priliku da u Galeriji Kulturnog centra zavire u neobičnu postavku Ivane Ivković (Beograd, 1979) koja je prema ocenama stručne javnosti priznanje stekla svojim zavidno iskrenim i često intenzivno privatnim i samorefleksivnim pristupom. Pojam identiteta i rodnog iskustva stalno je prisutan u njenim radovima. Na najneočekivaniji način preokreće zloglasne klasične uloge žena i muškaraca u umetnosti.
-Instalacija ukazuje na proces u unutrašnje lične borbe za razumevanje i pozicioniranje u odnosu na porodične, društvene i životne strukture simbolično vezane za pojmove Oca i Majke koji nas definišu. Otac i Majka su osnovni simboli autoriteta u kontekstu dominantnih heterogenih okvira u kojima funkcionišu porodište, društva, države, a koja sje snažno prisutnba u kulturama kao što je naša. Oružje kao deo ove postavke, simbol je u pravo te individualne borbe i u funkciji je svojevrsnog crteža i graga tof procesa. Simetrično postavljena instalacija od pištolja i sablji preuzetih iz arhive Narodnog muzeja u Šapcu nalazi se nasuprot dva kolaža u čijim se slojevima takođnj ispituje i opipava složenost ideje Majke i Oca u nama – naveo je Miroslav Karić u svom tumačnjeu postavke.
Ivanin nomadski stil života - putovanja, česte geografske dislokacije i izloženosti različitim kulturnim okruženjima uticali su na njen rad koji se razvija između lične istorije i kolektivnog sećanja. Njena umetnička praksa obuhvata širok spektar medija kroz koje stvara intervencije specifične za lokaciju i izrazito upečatljiva okruženja u izložbenim prostorima i samim tim crtanje tretira dvostruko: kao prostor za skiciranje iskustva intimnosti i kao početni nacrt za dalju transpoziciju kompetencija ovog medija u trodimenzionalni prostor kroz objekte, ambijente i performativne situacije, uključujucìi jednako izvođače i publiku kao njihove protagoniste.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa