1. oktobar 2020.1. okt 2020.
SuperModeli za nove generacije
MURAL NA ZIDU STADIONA FK“MAČVA“

SuperModeli za nove generacije

Stvarno želim da verujem da će naša dela naučiti mlade, naše vršnjake, čak i one starije od nas da teže ka ulepšavanju ovog grada, a ne urušavanju. Osećam da je naš rad bliži definiciji reči “uzor” u ovom trenutku nego mi same
Četiri učenice “Škole primenjenih umetnosti” Anđela Đurić, Andrea Damjanović, Milica Đukić i Teodora Maksimović su pre nekoliko nedelja oslikale murale na zidovima stadiona “FK MAČVA Šabac”. Iako su jako mlade, još uvek nisu profesionalnci i nemaju prethodno iskustvo u rađenju murala, svoj posao su uradile jako profesionalno.
Kao i u svakom poslu, ima izazova, lepih stvari i loših komentara.
-Najlepše je bilo to što sam zajedno sa još tri talentovane devojke dobila priliku da predstavim svoj neki mali pogled na svet, i pre svega da predstavim raznolikost i lepotu žena i ženskog roda, i jaku povezanost među njima- rekla je Teodora.
Kada vidimo talentovane i mlade ljude da rade nešto komplikovano, ali se trude i ne odustaju uprkos sporadičnim lošim komentarima, shvatamo da to motiviše i ostalu decu i tinejdžere da se pokrenu . Nije bitno da li je vezano za umetnost, sport, obrazovanje ili slično.
-Stvarno želim da verujem da će naša dela naučiti mlade, pa čak i one starije od nas da teže ka ulepšavanju ovog grada, a ne urušavanju. Osećam da je naš rad bliži definiciji reči “uzor” u ovom trenutku nego mi same. Momenti kada smo mi bile bliže jesu kada smo bile na terenu. Ono šta prolaznik ili prijatelj vidi na mestu našeg rada jeste ono što ostavlja utisak. Mi smo sada kod svojih kuća, u školi, na drugim krajevima grada ali naš rad je i dalje tamo. - kažu nam Anđela i Teodora.



Iako jako spretne,i ove devojke, kao i sve nas je u nekom trenutku savladao strah i bilo je čak i misli o odustajanju.
-Prazan beo zid me jeste malo zastrašio zato što sam znala da će biti izazov završiti to sve u takom kratkom vremenskom roku. Zato sam i dala sav svoj maksimum i stvarno ne žalim što jesam. Štaviše uživala sam u tom procesu stvaranja, i polako se danom uz dan oslobođavala tog straha - rekla nam je Teodora.
-Moji uzori u toku rada su definitivno bile devojke. Porodica, prijatelji i prolaznici koji prokomentarišu ili samo bace pogled, bodre i pomažu su takođe veliki deo murala - kaže Anđela.
Govorimo kako je bitno da praznik žena ne bude jedina prilika da se podsetimo koliko je doprinos žena značajan za celo društvo. Zato je projekat SuperModel koji slavi stvaralaštvo žena i priču o ženama nastavio zajednički rad na očuvanju sećanja na važne žene iz istorije Šapca. Ovog puta zavirili smo u maštu mladih devojaka i otkrili kako one vide žene danas, ali i žene u budućnosti.
U toku rada sa akademskim umetnicama Milenom Obradović i Draganom Đurđević, razgovaralo se o uzorima i osmišljeni su SuperModeli za nove generacije.
Cilj projekta SuperModel je afirmacija stvaralaštva, pružanje podrške i ohrabrivanja da mladi razmisle o svojim uzorima i da istraže svoju okolinu u potrazi za neobičnim ženama. Na taj način nenormalna grupa SuperModel iz Šapca aktivno se bori protiv predrasuda vezanih za ženske uloge u društvu, vrši edukaciju i stvara novo znanje koje predstavlja u javnosti.

Goran Dimitrijević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa