1. septembar 2011.1. sep 2011.
POČELA BERBA KUKURUZA I SOJE

PRINOSI MANjI OD OČEKIVANIH

Berba kukuruza i žetva soje počela je pre par dana na manjem broju parcela u šabačkom kraju. Visoke dnevne temperature i dug period bez padavina uticale su na stanje ovih poljoprivrednih kultura pa se očekuje umanjenje prinosa ““ kukuruza do 30 i soje za oko 50 odsto od očekivanog
Hibridi kukuruza grupe 300 i 400 stigli su za berbu već proteklog vikenda. Ukoliko ovakve vremenske prilike, visoke dnevne temperature i bez padavina, budu nastavljene i u narednom periodu, predviđa se da će u toku meseca septembra biti kopletno završena berba na oko 27 hiljada hektara pod kukuruzom u šabačkom kraju.
- Za nekoliko dana berba kukuruza biće u punom jeku, kad bi trebalo i otkupna mesta da budu otvorena. Cena ovogodišnjeg roda još se ne zna, ali ne bi trebalo da bude ispod 22 do 25 dinara za kilogram koliko je plaćano prošle godine. Znaće se već za koji dan kad počne trgovina, odnosno otkup. ““ kaže Predrag Srdanović, direktor Direkcije za poljoprivredu grada Šapca.
Da su suša i višednevne vrućine uzele danak, dokazuje i kvalitet koji je takođe ispod očekivanog, pa se ranijom berbom kukuruz koliko toliko spasava od većeg sparušavanja. Što se tiče soje, prve parcele požnjevene su pre sedam dana. Uglavnom su to njive zasejane ranim sortama i one gde je rod oštećen napadom grinja.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa