8. oktobar 2020.8. okt 2020.
Gimnazijalci genijalci
Međunarodna akcija Dan inteligencije u Šabačkoj gimnaziji

Gimnazijalci genijalci

U Šabačkoj gimnaziji u Šapcu, organizovane su aktivnosti (predavanja, prezentacije, anketiranje, radionice, kviz) koje stimulišu razvoj intelektualnih sposobnosti, ali i informisanje učenika o pojmu i strukturi inteligencije, teorijama (viševrsnim) pouzdanosti procenjivanja inteligencije, uticaju nasleđa i sredine na razvoj inteligencije
Međunarodna akcija Dan inteligencije pokrenuta je sa idejom da se obeleži 1. oktobar kao dan osnivanja MENSE, koja je osnovana 1946. godine u Oksfordu u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Aktivnosti u okviru ove manifestacije ove godine traju od 14. septembra do 9. oktobra 2020. godine. MENSA Srbije, Udruženje Kreativni učitelji i Institut za moderno obrazovanje žele pre svega da ukažu na značaj stimulacije intelektualnih sposobnosti i uključivanje što većeg broja stručnjaka koji rade sa decom i odraslima u zemlji i regionu.

U Šabačkoj gimnaziji u Šapcu, organizovane su aktivnosti (predavanja, prezentacije, anketiranje, radionice, kviz) koje stimulišu razvoj intelektualnih sposobnosti, ali i informisanje učenika o pojmu i strukturi inteligencije, teorijama (viševrsnim) pouzdanosti procenjivanja inteligencije, uticaju nasleđa i sredine na razvoj inteligencije ...
Učešće u realizaciji ove Manifestacije su uzeli Marijana Isaković, direktor Šabačke gimnazije, profesori srpskog jezika i književnosti: Stanka el Rabadi i Ivana Isailović, nemačkog jezika: Miroslava Sarić i Jelena Ignjatović, profesori engleskog jezika: Aleksandra Jovanović, Ana Jelikić i Hadži Zoran Protić, profesor ruskog jezika: Tatjana Marinković, profesor francuskog jezika: Svetlana Vukašinović Guconić, profesor fizičkog vaspitanja: Milena Spasojević, profesor hemije: Radmila Vučić, profesor biologije: Tihomir Lazarević, profesori matematike: Mirjana Ćorilić, Ivana Firaunović i Goran Đurić, profesor sociologije: Marina Vuković Pantelić, profesor filozofije: Veroljub Ilić, profesor istorije: Marija Jovanović, profesor geografije: Biljana Pavlović, profesor fizike: Jasmina Đokić Jovanović, profesor psihologije i stručni saradnik: Tatjana Radosavljević i stručni saradnik Biljana Drobnjak, koja je organizator celokupne manifestacije u Šabačkoj gimnaziji. Novica Kojić, novinar je uradio uličnu anketu o informisanosti naših sugrađana o pojmu inteligencije, za potrebe jedne od radionica koja je urađena u Gimnaziji.

Materijali koji su nastali (prezentacije, E novine, panoi, prevod, analize dobijenih rezultata ankete) biće korišćeni u nekom narednom radu sa učenicima ali i za prijavu za takmičenje na Konkursu za realizaciju Dana inteligencije. Bez obzira na rezultate Konkursa, za najaktivnije učenike Gimnazije u ovoj manifestaciji obezbeđeni su poklončići.

-Gimnazijalci genijalci – je manifestacija koja podstiče timski rad i saradnju između kolega, ali i učenika i to je naša najveća dobit od ove realizacije. Sem prepoznavanja i pomaganja razvoju pojedinaca a onda i inteligencije, mi se svakodnevno trudimo da stvorimo stimulativnu atmosferu koja neguje razvoj kritičkog mišljenja i svesti. Naši đaci rado prihvataju nove i drugačije metode rada, zato nam nije bilo teško da realizujemo sve ove aktivnosti. Kada imate odlične saradnike, kao što ih imam ja u ovom mini projektu, lako je biti dobar organizator – rekla je Biljana Drobnjak, master pedagog, pedagoški savetnik koja je organizovala ovu manifestaciju u Šabačkoj gimnaziji i zahvaljujući kojoj su se naša Gimnazija i naš grad našli na mapi MENSE.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa