8. oktobar 2020.8. okt 2020.
Zajednički rad  za dobro svih
Sastanak Nacionalne i lokalnih organizacija osoba sa invaliditetom

Zajednički rad za dobro svih

Poseta NOOSI Šapcu. Susret sa predstavnicima lokalnih organizacija za osobe sa invaliditetom. Razmena iskustava, aktivnosti na animiranju osoba koje nisu u članstvu. Apostorfiranje dva dokumenta
Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije nedavno je, posetila Šabac kako bi, na zajedničkom sastanku, razmenila sa predstavnicima udruženja osoba sa invaliditetom na nivou naše lokalne samouprave iskustva u aktivnostima sprovedenim tokom ove godine, znatno otežane epidemiološkom situacijom, a krovna Organizacija, odnosno izvršna direktorka, predstavili su pomake u pravcu poboljšanja života osoba sa invaliditetom, još postojeće probeme i načine kako bi mogli da se prevaziđu. Uz svakodnevne probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom u celoj Srbiji suočavaju, potrebu uključivanja u rad onih osoba koje imaju invaliditet, ali nisu članovi, apostrofirana su dva dokumenta koja su započela put ka stvaranju, ali su trenutno u fazi stagnacije.

-Donekle iznenađujuće za nas, otpočela je izrada novog Zakona o socijalnoj zaštiti i obavešteni smo da smo deo radne grupe za izradu što je izuzetno važno. Mi smo pripremili set predloga koji bi unapredili postojeći Zakon, a svi se svode na dve ključne stvari, servisi podrške kao segment samostalnog života osoba sa invaliditetom, unapređenje postojećih i razvoj novih, pluralizam pružalaca usluga, uz prioritet Udruženja osoba sa invaliditetom, osim u sredinama gde postoje, uz veću obaveznost lokalnih samouprava da finansijski podrže rad i projekte, dok je druga tuđa nega i pomoć kao neophodnog novčanog davanja za omogućavanje samostalnog života koja bi, prema našem predlogu, bila usklađena sa prosečnom, a ne kao do sada minimalnom zaradom i da bude bar 70% od prosečne neto zarade. Problem je kratak rok, sve je počelo u avgustu, a rok za izradu nacrta je 31. oktobar. Uz to, potrebno je formirati novu Vladu, a onda je upitno i hoće li biti u ovom resoru promene Ministra i da li će, eventualno novom ministru baš ovo biti prioritet, te je sve otvoreno – ističe Ivanka Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije.
Korak u dobrom smeru je usvajanje Strategije na nacionalnom nivou, ali je neophodno što pre usvojiti plan aktivnosti kako bi se predviđeno i realizovalo.

-Posle pet godina usvojena je nova Strategija za četvorogodišnji period. Strategija ukazuje na politiku države prema invalidnosti, a svaka strategija podrazumeva Akcione planove za dvogodišnji period kroz koje se strategije implementiraju. Kroz Nacionalnu strategiju i akcioni plan stvara se lokalna Strategija i akcioni plan kroz koje se najefikasnije obaveže lokalna samouprava na aktivnosti u realizaciji planova (pristupačnost, zdravstvo, obrazovanje, zapošljavanjei sl), dakle problemi koji nisu do kraja rešeni niti u jednoj lokalnoj samoupravi. Strategija je usvojena krajem marta, a izrada Akcionog plana je u toku. Trebalo je do kraja godine da bude usvojeno, insistiramo na ubrzanju procesa i nadam se da će imati efekta – dodala je Ivanka Jovanović.

Sastanak je realizovan u okviru redovnih aktivnosti NOOSIS koje finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa