8. oktobar 2020.8. okt 2020.
Način gajenja  i njena lekovitost
BELA DETELINA – Trifolium repens

Način gajenja i njena lekovitost

Najpogodnije vreme za setvu bele deteline je proleće ili u toku septembra, ali ako je tokom leta obezbeđena vlaga zemljišta, može se sejati tokom celog leta, s tim što je potrebno zemljište dobro pripremiti, detelinu posejati po površini i povaljati posle toga
Nekada više korišćena, danas sve manje, pomalo zaboravljena, bela detelina ima veliki značaj ne samo kao poljoprivredna krmna biljka koja se koristi u ishrani stoke kao jako hranljiva pri čemu ne izaziva nadimanje. U fazi pred cvetanje, sadržaj proteina u beloj detelini iznosi 27 %, a svarljivost je dobra i laka. Osim proteina, obogaćena je vitaminima i mineralima, kalcijumom i magnezijumom. Osim upotrebe u poljoprivredi, bela detelina ima upotrebnu vrednost za pčelare, jer je dobra medonosna biljka, veliki proizvođač nektara koje pčele prosto obožavaju.

Pogodna je i za ljudsku upotrebu, veoma je hranljiva i može se dodavati salatama. Pored upotrebe kao stočna hrana, njen značaj na zemljište na kome se gaji je veliki, jer poboljšava kvalitet zemljišta vezivanjem azota u korenov sistem, čime obogaćuje zemljište azotom.

Najpogodnije vreme za setvu bele deteline je proleće ili u toku septembra, ali ako je tokom leta obezbeđena vlaga zemljišta, može se sejati tokom celog leta, s tim što je potrebno zemljište dobro pripremiti, detelinu posejati po površini i povaljati posle toga. Setva može da se obavi pneumatskim sejalicama na dubinu do 5 mm, a količina semena treba da je do 10 kg/ha. Za setvu bele deteline treba odabrati zemljište sa Ph vrednošću između 5,5 i 7, ali uspeva i na skoro svim tipovima, pa čak i do 2000 m nadmorske visine i u kombinaciji sa drugim biljkama tako da se može koristiti za ispašu jer je otporna na gaženje kao i na poplavu. Bela detelina zahteva dosta vlage, pa joj zato pogoduje kišna prohladna zima jer nema dubok korenov sistem, kao i visok nivo podzemnih voda, ali u sušnom periodu može da se osuši. Pri setvi je ne treba sejati u velikoj količini jer se vrlo brzo širi i može ugušiti drugi usev posejan u kombinaciji sa njom.

Značaj koji smo pomenuli za belu detelinu kao krmnu biljku su višestruki, ali ono što je interesantno i najvažnije, je njena lekovitost u ljudskoj ishrani, koja se ispoljava kroz pročišćavanje organizma, pomaže u regeneraciji jetre i kod probavnih tegoba. Pošto cveta do septembra, ima dosta vremena da možemo da je beremo kao lekovitu biljku koju možemo sušiti na promajnom mestu i ne previše sunčanom. Od nje se mogu praviti čajevi, melemi za kožu u svežem stanju, sirupi i drugi proizvodi u kombinaciji sa medom, što nam pokazuje njenu blagotvornost, a da ni sami nismo svesni, jer smo nemareći toliko puta prošli pored nje i toliko je puta izgazili.
Dipl. inž. GORDANA REHAK

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa