1. septembar 2011.1. sep 2011.
EKSTREMNI SPORTOVI

ADRENALINSKI NABOJ

Ekstremni sportovi svakim danom privlače sve više ljudi. Osim onih koji žive za adrenalin, sve više običnih ljudi upušta se u ekstremne poduhvate. Ekstremni sportovi su u svetu stekli veliku popularnost i gomilu zaljubljenika. Uglavnom privlače odlučne i hrabre, željne izazova i vrhunskog užitka. Kako kažu ko jednom oseti adrenalin izazvan na taj način, uvek se vraća.
- Svi koji žele da osete adrenalinski naboj moraju imati najmanje 16 godina. Jedna od opcija u padobranstvu jesu tandem skokovi. Za ovaj užitak lekarsko uverenje nije potrebno. Same pripreme za skok traju petnaestak minuta, samo je neophodna dobra volja. Skače se sa visine od 4.000 metara. Pre otvaranja padobrana slobodni pad traje jedan minut, dok brzina tela dostiže 200 do 220 kilometara na sat. Od momenta otvaranja padobrana do prizemljenja koje je potpuno bezbedno, protekne oko tri minuta, objašnjava Matić.
Oni koji pohađaju kurseve padobranstva i ronjenja moraju posedovati lekarsko uverenje. Teorijski i praktični deo obuke za padobranstvo traje pet dana. Nakon obuke slede prvi samostalni skokovi. Najpre sa manjih visina od 1.000 i 1.200 metara, a sa sticanjem iskustva povećavaju se i visine koje dosežu i do 4.000 metara. Skokovi padobranom izvode se u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Mađarskoj. Obuka za ronjenje traje sedam dana na bazenu, a kasnije svoje ronilačko umeće polaznici usavršavaju na Savi, Tabanovačkoj šljunkari, jezeru Perućac, moru.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa