8. oktobar 2020.8. okt 2020.
Nikada ne blede sećanja na krvavi marš

Nikada ne blede sećanja na krvavi marš

Prošlo je 79 godina od fašističke osvete iz Drugog svetskog rata da za jednog poginulog Nemca streljaju stotinu nedužnih građana. Jedna od tih namačkih osveta je i do sada nigde u svetu zabeleženih – krvavi marš građana od Šapca do sremskog sela Jarak, u dužini od 20 kilometara.

Poštujući sve zdravstvene mere ovoj svečanosti prisustvovao je pristojan broj građana.
O ovom krvavom maršu svake godine podsećali smo se na neviđenu torturu – ubijanja svakoga ko ne može da trči, mnogi su bacani u Savu, prebijani u koloni, bez hrane i vode. Ove godine, pored zvaničnih delegacija iz opština Šabac, Sremske Mitrovice i Rume bili su brojni predstavnici iz više sremskih sela, SUBNOR-a Šabac, Vojvodine i Mesne zajednice Jarak. Među predstavnicima delegacija koji su govorili iz Šapca prisutnima se obratio Aleksandar Đenadić, sekretar GO SUBNOR-a Šabac, koji je izneo nekoliko novih podataka o krvavom maršu, za koje se do sada nije čulo, i više puta izneo zahvalnost meštanima Jarka za nesebično iskazanu ljubav prema učesnicima marša, izlažući i sebe smrtnoj opasnosti.

Na spomen česmi u Jarku, koju su izgradili Šapčani u znak zahvalnosti Jarčanima za pruženu ruku i pomoć, položeno je dvadesetak venaca iz Šapca, Sremske Mitrovice, Rume, iz više sremskih sela i Mesne zajednice Jarak. Ispred Šapca SUBNOR-a i vojnih penzionera delagaciju je pedvodio predsednik Vladimir Ninković.
Iz svih prigodnih govora i velikog broja položenih venaca jasno se vidi poruka svetu, kao i sa sličnih događaja, da se u svetu nigde i nikada ne ponove slični događaji.

U zajedničkoj delegaciji Šapca, koja je položila venac, bili su Vladimir Ninković, Aleksandar Đenadić, Đorđe Momčilović, Dragan Jovanović i Živko Đorđić.
S.Stojanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa