15. oktobar 2020.15. okt 2020.
slobodan jerotić direktor JKP Toplana Šabac

slobodan jerotić direktor JKP Toplana Šabac

REČ, DVE SA DIREKTOROM ŠABAČKE TOPLANE SLOBODANOM JEROTIĆEM

Troškovi diktiraju cenu

Prošle godine prosečna potrošnja energije bila 99,8 kilovat sati po metru kvadratnom, a ta “skala” se kretala od čak 140 do 60 kilovata, što jasno govori da u gradu ima zgrada kod kojih je izolacija urađena gotovo idealno, ali ima dosta i onih “trošnih”, gde dragocena energija odlazi nekontrolisano u nepovrat
Održavanje kotlova, sanacija grejne mreže i podstanica u svakoj stambenoj zgradi ili kući su blagovremeno sprovedeni, što je bila dužnost Javnog komunalnog preduzeća “Toplana”-Šabac i što se toga tiče celokupni sistem grejanja u ovom delu o kome oni brinu je potpuno spreman za rad. Građani, korisnici usluga treba samo da provere ispravnost njihovog, unutrašnjeg sistema grejanja i otklone eventualne kvarove.
Sistem uključuju svaki dan, čim temperatura padne ispod 14 stepeni Celzijusa, od šest sati ujutro do 22 uveče, kaže direktor Toplane u Šapcu Slobodan Jerotić. Naravno, najintenzivnije je grejanje u jutarnjim satima, kada je i najhladnije. U toplijem delu dana za visoku temperaturu nema ni potrebe. Sve se uostalom kontroliše daljinskim putem i to je budućnost grejanja, smatra Jerotić.

- Ulaganje u mrežu, treba da bude u kontinuitetu. Sve za razvijanje i usavršavanje daljinskog sistema grejanja i s tim u vezi, nova priključenja korisnika. To je put ka nižoj ceni grejanja. Nju zapravo diktiraju troškovi. Mi tu praktično nemamo profita, dodaje Jerotić i ističe da je prosečna potrošnja energije u prošlog godini bila 99,8 kilovat sati po metru kvadratnom. On naglašava da se amplituda utroška energije kretala od 140 do 60 kilovata po metru kvadratnom, što nedvosmisleno ukazuje na činjenicu da u gradu ima još uvek jako trošnih stambenih zgrada, gde se praktično, rasipa toplotna energija u nepovrat, ali ima i onih gde je izolacija zgrada urađena gotovo besprekorno.
Velika razlika u utrošku energije za istu toplotu stana, koja se plaća, razlog su više za prihvatanje veoma povoljnog kredita međunarodne banke, koji je toplana samo posrednik prema građanima, kako bi se izbegli nepotrebni troškovi, a čitav sistem učinio znatno efikasnijim. Kredit se odnosi na izolaciju zgrade, a rok otplate je čak 12 godina.

Velika razlika u utrošku energije za istu toplotu stana, koja se plaća, razlog su više za prihvatanje veoma povoljnog kredita međunarodne banke, koji je toplana samo posrednik prema građanima, kako bi se izbegli nepotrebni troškovi, a čitav sistem učinio znatno efikasnijim. Kredit se odnosi na izolaciju zgrade, a rok otplate je čak 12 godina


Na kraju razgovora, direktor Jerotić kaže da je od njegovog dolaska na čelo toplane prošlo skoro tri godine. Danas zapošljavaju 69 radnika, a prilikom njegovog dolaska bilo ih je 83. Smanjenje broja zaposlenih išlo je tz prirodnim putem.

Jerotić posebno naglašava da danas nikome ništa ne duguju. Imaju kratkoročne kredite koje redovno servisiraju do kraja juna naredne godine i jedan investicioni do 2023.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa