15. oktobar 2020.15. okt 2020.
Priznanja za Elixir Group   i Elixir Fondaciju
SRPSKI FILANTROPSKI FORUM I FOND B92

Priznanja za Elixir Group i Elixir Fondaciju

Među kompanijama dobitnicama priznanja Srpskog filantropskog foruma i Fonda B92 za izuzetan doprinos tokom bitke protiv virusa korona i razvoj dobročinstva i filantropije Elixir Group-a i Elixir Fondacija
Na dan rođenja velikog naučnika i dobrotvora Mihajla Pupina, 9. oktobra održan je treći Nacionalni dan davanja. Pod sloganom „Srbija bez barijera“, ovogodišnji skup održan u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu, bio je posvećen osobama sa invaliditetom, odnosno borbi za potpunu pristupačnost, kroz akcije za uklanjanje prepreka i izgradnju infrastrukture koja bi omogućila pristup informacijama i kretanje svima, kako osobama sa invaliditetom, tako i starim osobama, majkama sa decom i svim građanima. Ovom prilikom Srpski filantropski forum i Fond B92 odlikovali su poveljama kompanije i novinare za izuzetan doprinos tokom bitke protiv virusa korona i razvoj dobročinstva i filantropije. Među nagrađenim kompanijama našle su se Elixir Group-a i Elixir Fondacija. Priznanja je preuzela Margareta Musić, direktorka Elixir fondacije.

-Povodom obeležavanja ovogodišnjeg Nacionalnog dana davanja pokrenuta je kampanja za prikupljanje sredstava za Nacionalni prevodilački centar, video relej centar za srpski znakovni jezik kako bi se uklonile barijere u komunikaciji sa kojima se suočavaju gluve osobe u Srbiji. Trenutno ovaj centar radi smanjenim kapacitetom, a cilj je da se dostupnost usluga u centru obezbedi 24 sata sedam dana u nedelji, kako bi usluge bile dostupne svim gluvim osobama u Srbiji i svima onima koji prolaze kroz Srbiju, a imaju potrebu za ovim servisom. Pored ovoga, namera je da se ovaj sistem nadogradi pravljenjem aplikacije, kako bi dostupnost usluge bila maksimalna, kao i komunikacija sa hitnim službama. U ovu svrhu neophodno je prikupiti 15 miliona dinara, a ideja je da se paralelno sa tim napravi dogovor sa Vladom, kako bi se uspostavilo trajno finansiranje, odnosno održiv sistem. Deo ovih sredstava prikuplja se preko sajta donacije.rs. i pozivamo vas da se uključite- izjavio je ovom prilikom Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.

„Ništa čoveka ne čini toliko srećnim kao njegovo pošteno uverenje da je učinio sve što je mogao ulažući u svoj rad svoje najbolje sposobnosti“
Mihajlo Pupin


Nacionalni dan davanja ustanovljen je 2018. godine na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, a pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Republike Srbije. Od tada se svake godine obeležava 9. oktobra na dan rođenja Mihajla Pupina, velikog srpskog inovatora i dobrotvora. Nacionalni dan davanja deo je Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID Srbija), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo koju čine Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag fondacija, Catalust Balkans, Smart Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa