15. oktobar 2020.15. okt 2020.
festival 2019.  Foto: J.R.

festival 2019. Foto: J.R.

Šabački „Internacionalni bluz i džez festival 2020“

Džez može spasiti svet

Onlajn izdanje Festivala usled zdravstvenih okolnosti i borbe sa virusom. Jednodnevni program, tri nastupa. Svi izvođači sa internacionalnim iskustvom i repretoarom nastalim spojem ritmova više pravaca. Jubilarno, tradicionalno izdanje
„Ma kakav džez prijatelju...“ čujem kao da dopire kroz bliske vremenske portale što nas spajaju sa čitaocima „... pitanje da li ovaj svet i treba spašavati, a ako i vredi čemu, neće se protiv zla moći muzikom...“ vele nam čitaoci, ali nisu u pravu, bar ne u potpunosti. Neće spasiti svet muzika, ali umetnost može, neće silne krahove u nama i oko nas zauzdati tonovi, no hoće lepota. Nebitno koje mesto u hijerarhiji zauzima, da li je prvi, peti ili poslednji bedem odbrane, najčvršći zid u borbi za opstanak biće to unutrašnje biće nezadovoljno prostom egzistencijom na nivou mogućeg, željno da se iskaže, promeni mnoštvo oblika sve dok ne stovri obrise jednog unutrašnjeg lika koji je ništa drugo do naš odraz u svetu i sveta u nama.

Od postanka planetu pustoše ratovi, katastrofe, bolesti, nedaće, ali iz svakog poraza izdigne se nešto novo, stvaralačka bit pojedinaca umnožena sa hiljadama, milionima, milijaradama postajala je u najtežim momentima urlik da je čovek još tu, ta klica svih kolektiviteta, realnih ili izmišljenih. Muzika sama neće spasiti svet, ali džez hoće, džez kao paradigma najvećih vrednosti i sile koja je, u stvari najveća, baš u tome što se ne može tek tako izraziti iskazati, niti biti jasna svima. U često neravnopravnoj borbi sa danima, životom, pred nama su notni zapisi, neretko lošeg kompozitora zvanog vreme, situacija, trenutak, okolnosti ili već nekako drugačije, menja lako imena, ali ne i suštinu, prinuđeni smo da sviramo po tom ritmu, ali nije tu džez. Taj džez silnog bivstvovanja počinje kada u beskrajnim prostranstvima svoje unutrašnjosti, odmah iza sklopljenih kapaka produžimo još koji ton, dodamo nešto kompoziciji što je samo naše i promenimo čitavu strukturu tog lošeg zapisa, pogrešno poređane note s početka utapaju se u savršeni spoj nastavka i onda lagano pobeđujemo. To je juriš stvaralačkog i estetskog u čoveku. Muzičar, virtouz na nekom instrumentu nije jedini koji ume dati taj ton, već i svi koji udobno smešteni u hladnoj jesenjoj noći poklonimo duši nešto što će izlečiti sav bol dana što se polako pretapa u novi, ali i on će biti poražen. Džez muzika je jedna manifestacija džez života, onoga gde svaki loš pogled zamire kada se iza zatvorenih očiju crta onaj savršen, zauvek jači od svih loših, džez zvuci su samo nacrt boravka u svakodnevici kada će na kraju svih taktova, tuđe muzike i reči, odmah iz poslednjeg reda, uslediti uzdah za ono nenametnuto, nezapisano, uzdah jači od orkana, spreman da pomete sve prethodno loše. Na kraju svega za minut te divote, iz sećanja će iščeznuti grozota. Maske kada zaklone lice, strah kada izobliči postupke, prepoznavaćemo se po duši.

Velikani na sceni
Zdravstvena predostrožnost, borba sa virusom Kovid 19, ne dozvoljava velika okupljanja, ali džez i bluz, te magične forme jedne umetnosti, večitog ovaploćenja lepote, neće zaustaviti. Malo drugačije, malko modifikovane programske strukture, u onlajn formatu, sve poklonike očekuje dvadeseti „Šabački internacionalni bluz i džez festival“. Sa bine šabačkog pozorišta do domova, toplih oaza, dugih hladnih večeri, dopiraće u subotu, 17. oktobra zvuci čak tri koncerta.

Sve počinje, oko 18 časova, sa svima znanim JOVOM MALjOKOVIĆEM i BALKAN SALSA BENDOM, sve počinje sa džez gospodinom koji je uzor mnogim mladim stvaraocima ovog žanra. Taj saks predvodiće izvanredne muzičare na drugim instrumentima u jedinstvenom spoju džeza i tradicionalne ritmove. Objediniće nastup note koje su čuli najveći svetski i evropski festivali, uz neizostavne solo deonice što nose jedinstvenost i neponovljivost.
Posle čuvenog Beograđanina, dolaze na scenu ekipa okupljena u RAZZLE DAZZLE BLUES BAND – u. U njihovom sloganu je recept Život bi trebalo da bude uživanje, malo bluza, ali ne zaboravi da skočiš, utoneš, zanjišeš, ne zaboravi stari rokenrol. Poput kolega iz Mladenovca posebnu draž daju uživo nastupima, a o njima se čulo, ne samo na festivalima kod nas, već i širom Evrope. Može se dogoditi da poželite da zaigrate dok ih slušate na TV ili kompjuteru, zato obezbedite prostor pre nego što krenu i prepustite se, znate da tako i svet čuvate.

Jubilarni festival oko 20:30 zatvoriće mladenovčani i bluz bend COTTON PICKERS, nekadašnji pobednici čuvene zaječarske Gitarijade, a uz tonove „bluz boje“ rado dodaju i nijanse rok muzike stvarajući svoj izraz. Trio koji deceniju i po stvara važi i za jedan od koncertno najaktivnijih, posebno dobar na uživo nastupima.
Organizaotor 20. šabačkog Internacionalnog bluz i džez festivala je „Bluz i džez udruženje“ Šabac, generalni pokrovitelj Grad Šabac, a medijski pokrovitelji RTV Šabac i Glas Podrinja. Festival će biti priređen bez prisustva publike u Šabačkom pozorištu, ali će sve nastupe uživo prenositi TV Šabac, a Festival zainteresovani mogu pratiti i na ju tjub kanalu ove televizije.
DžEZ ĆE SPASITI SVET... može prijatelju da spase, stvarno može...
D. Blagojević

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa