15. oktobar 2020.15. okt 2020.
Setva u jesen i proleće
Perko- krmna repica

Setva u jesen i proleće

Različito vreme setve, u jesen kao ozimi, a u proleće i kao postrni usev je jedna velika prednost, jer je ova biljna kultura kabasta zelena ishrana koja može biti dostupna stočarima tokom velikog dela godine. Može se sejati kao čist usev ili kao združeni posebno sa ovsem. Perka odlikuje i visoka svarljivost. Može da se koristi u ishrani i u obliku paše. Kao stočna krma se koristi kada dostigne visinu 50-60cm, a za pripremanje silaže se koristi u punom cvetu isto kada i za zelenišno đubrivo
Perko setva:
Osnovne karakteristike perka su:
- stoka ga rado jede,
-visoka hranljiva vrednost
- velika prinosna masa.

Ima razgranat korenov sistem, a nadzemni deo čini velika količina zelene mase, tako da se često koristi i kao zelenišno đubrivo. Različito vreme setve, u jesen kao ozimi, a u proleće i kao postrni usev je jedna velika prednost, jer je ova biljna kultura kabasta zelena ishrana koja može biti dostupna stočarima tokom velikog dela godine. Može se sejati kao čist usev ili kao združeni posebno sa ovsem.
Perka odlikuje i visoka svarljivost. Može da se koristi u ishrani i u obliku paše. Kao stočna krma se koristi kada dostigne visinu 50-60cm, a za pripremanje silaže se koristi u punom cvetu isto kada i za zelenišno đubrivo.

Gajenje perka u uslovima u kojima zbog suše nema dovoljno kabaste hrane je dobro rešenje za stočare. Prinos zelene krme je od 40-60 tona


Gajenje perka zahteva intenzivnu agrotehniku koja počinje dubokim oranjem na dubinu 25 do 28 cm. Prilikom ove operacije neophodno je uneti 400 do 500 kg/ha kompleksnog hraniva NPK 8:16:24 ili slične kombinacije. Perko dobro reaguje na đubrenje stajnjakom i osokom. Na srednje plodnim zemljištima treba uneti 30 – 40 t/ha stajnjaka. Stajnjak i 2/3 fosfora I kalijuma uneti pod osnovnu obradu, a ostatak zajedno sa 1/2 azotnog đubriva uneti pod površinsku pripremu zemljišta. Drugi deo azota daje se u vidu prihrane .
Perko setva u jesen i proleće
Ukoliko se gaji kao ozimi usev, setva se obavlja u septembru, te se do kraja godine može dobiti jedan otkos, a tokom proleća još i do dva.

Gajenje perka zahteva intenzivnu agrotehniku koja počinje dubokim oranjem na dubinu 25 do 28 cm


Jaru setvu treba obaviti do kraja meseca marta. Perko se može gajiti i kao postrni usev što zahteva setvu odmah nakon žetve strnina uz navodnjavanje po potrebi, ukoliko je sušan period posle setve.
Setva se obavlja u vrste na međurednom rastojanju od 15 cm – 18 cm, a u redu na 6 – 12 cm. Dubina setve 2 – 3 cm sa količinom od semena 12 – 15 kg/ha .
Nakon setve povaljati zemljište ako nije previše vlažno. Setva može biti u smeši sa nekom žitaricom ako se planira siliranje zelene krmaste mase.

Kada se perko koristi kao glavni usev daje 2-3 otkosa i kod rane jesenje setve jedan otkos se skida u jesen, a drugi u rano proleće. Posebno voditi računa da se kosidba u jesen obavlja ako je moguće na visini biljke od 7 cm kako bi se omogućila što bolja regeneracija i uspešno prezimljavanje.
Gajenje perka u uslovima u kojima zbog suše nema dovoljno kabaste hrane je dobro rešenje za stočare. Prinos zelene krme je od 40-60 tona.

dipl.ing. Slavica Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa